Εντυπωσιακή ανατροπή: Το Χ του Έλον Μασκ αποτιμάται ξανά 44 δισ. δολάρια
- 19/03/2025, 11:30
- SHARE

Ξανά στα 44 δισ. δολάρια εκτοξεύτηκε η αποτίμηση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ, υπογραμμίζοντας την εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας από τότε που ο ιδιοκτήτης της, Έλον Μασκ, ανέλαβε τον ρόλο του ισχυρού συμμάχου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές αποτίμησαν την πλατφόρμα στα 44 δισ. δολάρια, σε μια δευτερογενή συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στην οποία αντάλλαξαν υπάρχοντα μερίδια.
Η Χ εργάζεται επίσης για την άντληση νέων κεφαλαίων, με στόχο να συγκεντρώσει περίπου 2 δισ. δολάρια μέσω της πώλησης νέων μετοχών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους 1 δισ. δολαρίων που ο Μασκ είχε δεχτεί να αναλάβει για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της εταιρείας, τότε γνωστής ως Twitter, το 2022, όπως ανέφεραν αρκετά άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Από την ανάληψη της εταιρείας, ο Μασκ έχει χαλαρώσει τις πολιτικές εποπτείας περιεχομένου της πλατφόρμας, κάτι που οδήγησε πολλούς διαφημιστές να αποχωρήσουν. Αποκαλύψεις από τη Fidelity Investments στα τέλη Σεπτεμβρίου υποδήλωναν ότι η αποτίμηση της X ήταν κάτω από 10 δισ. δολάρια. Ο Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δισ. δολάρια.
Η νέα αποτίμηση των 44 δισ. δολαρίων σηματοδοτεί μια ανάκαμψη για τον Μασκ και τους επενδυτές της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, 8VC, Goanna Capital και Fidelity Investments. Η συμφωνία θα βοηθήσει στον καθορισμό τιμής για τον επερχόμενο γύρο χρηματοδότησης.
Τα έσοδα της Χ έχουν μειωθεί από τότε που ανέλαβε ο Μασκ, αλλά η εταιρεία σημείωσε προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBITDA) το 2024 περίπου 1,2 δισ. δολ., σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα — ποσό περίπου ίδιο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εξαγορά από τον Μασκ. Άλλα δύο άτομα με γνώση των οικονομικών της Χ ανέφεραν ότι υπήρχαν ενδείξεις πως το σχέδιο περικοπής δαπανών του Μασκ αποδίδει και ότι τα έσοδα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται. Ωστόσο, ένα τρίτο άτομο σημείωσε ότι η τιμή του EBITDA ήταν «υπερβολικά προσαρμοσμένη».
Μια ομάδα επτά τραπεζών της Wall Street, μεταξύ των οποίων οι Morgan Stanley, Bank of America, Barclays και MUFG, έχουν πουλήσει σχεδόν το σύνολο των 12,5 δισ. δολαρίων των δανείων που ο Μασκ χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter το 2022. Οι δανειστές είχαν βρεθεί να κρατούν αυτό το χρέος, ενώ ο Μασκ προσπαθούσε να αναστρέψει τη λειτουργία της Χ, καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούσαν τα μερίδιά τους στην πλατφόρμα με δραματικά discounts.
Βελτίωση
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δάνεια βελτιώθηκε τις εβδομάδες μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, λόγω της στενής σχέσης του δισεκατομμυριούχου με τη νέα κυβέρνηση, καθώς λειτουργεί ως έμπιστος του Προέδρου και επικεφαλής του λεγόμενου «Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας» (Doge), το οποίο στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Βελτιώθηκε επίσης μετά την παραχώρηση από τον Μασκ ποσοστού 25% της start-up τεχνητής νοημοσύνης xAI στους επενδυτές της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές του περασμένου έτους. Η xAI έχει αποτίμηση 45 δισ. δολαρίων, και η νέα αυτή συμφωνία έχει προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια στους δανειστές της Χ, ενισχύοντας παράλληλα το enterprise value της πλατφόρμας.
Ένας τραπεζίτης με γνώση της διαδικασίας χρηματοδότησης δήλωσε ότι ο επερχόμενος γύρος χρηματοδότησης θα βοηθήσει την Χ να «ξεκαθαρίσει το τελευταίο κομμάτι του χρέους». Οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν στην εταιρεία χρόνο να αντλήσει νέα ίδια κεφάλαια ή κεφάλαια τύπου μετοχικού κεφαλαίου για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους μειωμένης εξασφάλισης, αντί να το πουλήσουν αμέσως, όταν εκποίησαν περισσότερα από 11 δισ. δολάρια δανείων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος.
Στο μεταξύ, εταιρείες όπως η Amazon έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για διαφήμιση πρόσφατα, καθώς η σχέση του Μασκ με τον Τραμπ έχει εμβαθυνθεί. Η Χ έχει επίσης προσθέσει πρόσφατα αρκετές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Nestlé, Lego, Pinterest και Shell.
Πέρα από τη διαφήμιση, η Χ επεκτείνει τις προσπάθειές της για διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της, με στόχο να μετατραπεί σε αυτό που ο Μασκ έχει αποκαλέσει «η εφαρμογή για τα πάντα». Η διευθύνουσα σύμβουλος Λίντα Γιακαρίνο ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία θα λανσάρει αργότερα φέτος το X Money, ένα ψηφιακό πορτοφόλι και υπηρεσία πληρωμών peer-to-peer, με τη Visa ως πρώτο συνεργάτη της.
Παράλληλα, η Χ συνεργάζεται στενά με την xAI για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της στην πλατφόρμα, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την τελευταία έκδοση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης Grok 3 για premium συνδρομητές. Η Χ σκοπεύει να αξιοποιήσει την τεχνολογία AI που αναπτύχθηκε από την xAI για να ενισχύσει τις διαφημιστικές της υπηρεσίες και τα προϊόντα της, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του θέματος.