Σε ισχύ οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά προσώπων και οντοτήτων στην Ουκρανία
- 30/11/2014, 12:54
- SHARE
«Πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων εντός της ΕΕ και απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα.
Τους 132 έφτασε ο αριθμός των προσώπων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ουκρανικό ζήτημα και σε 28 των οντοτήτων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχει παγώσει η ΕΕ, αφού σήμερα τέθηκαν σε ισχύ -μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ- οι κυρώσεις σε βάρος 13 ακόμη προσώπων και 5 οντοτήτων που ενεπλάκησαν στις εκλογές οι οποίες οργανώθηκαν από τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία στις 2 Νοεμβρίου.
Η επιβολή των νέων κυρώσεων εγκρίθηκε την Παρασκευή από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ με γραπτή διαδικασία. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις 17 Νοεμβρίου.
Οι κυρώσεις αφορούν προσωπικότητες που μετείχαν στις αυτονομιστικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 2 Νοεμβρίου, όπως ο Αλεξάντρ Κόφμαν, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές και ο Ραβίλ Χαλίκοφ, πρώην γενικός εισαγγελέας της δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Οι κυρώσεις συνίστανται στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων εντός της ΕΕ και στην απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίου ή διαμετακόμισης μέσω του εδάφους της ΕΕ για τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων.
Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης πέντε οντότητες, κυρίως πολιτικές οργανώσεις, όπως η «δημοκρατία του Ντονέτσκ» και η «Ειρήνη για την περιοχή του Λουχάνσκ» που διοργάνωσαν τις εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, οι οποίες κρίθηκαν «παράνομες» από τους Ευρωπαίους.
Για τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, «οι υποτιθέμενες ‘εκλογές’ παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του πρωτοκόλλου του Μινσκ», μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο και ουσιαστικά σήμερα δεν τηρείται.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στο πλευρό των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, απαγορεύοντας κυρίως σε τράπεζες και εταιρίες του αμυντικού και πετρελαϊκού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού Rosnef, να χρηματοδοτούνται στην Ευρώπη.
Οι κυρώσεις αυτές, που υιοθετήθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, συνέτειναν στα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας αλλά δεν άμβλυναν τη στάση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.