Ο Lars Rasmussen (Co-founder Google Maps) στο Business Monitor: Από τη Silicon Valley στην ελληνική startup σκηνή

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Lars Rasmussen μοιράζεται με τον Τάσο Ζάχο την πορεία του από την κορυφή της τεχνολογίας στη Silicon Valley, μέχρι τις επενδύσεις και τις εμπειρίες του στην ελληνική startup σκηνή, αποκαλύπτοντας τους λόγους που τον οδήγησαν να «αγκαλιάσει» την Ελλάδα ως το νέο του σπίτι και επιχειρηματικό ορίζοντα.

Σε μια ειλικρινή και αποκαλυπτική συνέντευξη στο 11ο επεισόδιο του Business Monitor, ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, φιλοξένησε τον Lars Rasmussen, συνιδρυτή της εφαρμογής Google Maps , Μentor στο φεστιβάλ Καινοτομίας Panathēnea που διοργανώνεται για πρώτη φορά 7-9 Μαίου στην Αθήνα και ενθουσιώδη επενδυτή στην ελληνική startup σκηνή.

Η άφιξη στην Ελλάδα

Ο κ. Rasmussen ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν να μετακομίσει μόνιμα στην Ελλάδα το 2020 με τη σύζυγο του και επίσης επενδυτή Ελομίδα Βισβίκη και να επενδύσει στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, με το οποίο ήρθε πρώτη φορά σε επαφή το 2012.

«Το 2012, η ατμόσφαιρα ήταν βαθιά απαισιόδοξη. Όμως, όταν επιστρέψαμε το 2020, είδαμε ένα εκπληκτικά διαφορετικό τοπίο, με άφθονες δυνατότητες και μια αγορά που ήταν έτοιμη για μεγάλες αλλαγές. Αρχίσαμε να εξετάζουμε πολλές εταιρείες και η πρώτη μας επένδυση ήταν στην εταιρεία PNOE και αμέσως καταλάβαμε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ επιχειρηματικά μέσα σε 8 χρόνια» ανέφερε ο Lars Rasmussen.

Πώς ξεκίνησαν τα Panathēnea

Ο Rasmussen αναφέρθηκε στη στήριξη που προσφέρει στους νέους επιχειρηματίες της χώρας. «Η ελληνική νεολαία είναι εξαιρετικά δυναμική και ταλαντούχα. Αν αυτά τα νέα παιδιά είναι αντιπροσωπευτικά του μέλλοντος της Ελλάδας, τότε το μέλλον είναι λαμπρό» δήλωσε, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην ομάδα κυρίως νέων ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση Panathenea, ενός μοντέρνου φεστιβάλ καινοτομίας που στοχεύει να ενώσει τα οικοσυστήματα της τεχνολογίας, της τέχνης, των startups, μέσω συζητήσεων, εκθέσεων και διαγωνισμών.

Όπως αποκάλυψε η πρώτη συζήτηση για το φεστιβάλ, ξεκίνησε όταν επέστρεφε αεροπορικώς με την αποστολή της Endeavor Greece από το Ελσίνκι και το Slush, ένα από τα μεγαλύτερα startup event στην Ευρώπη. Σε αυτό το αεροπλάνο βρισκόταν και ο Λευτέρης Κατσιαδάκης, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του ThinkBiz Academy, ενός συνεδρίου επιχειρηματικότητας για νέους, και πλέον CEO στα Panathenea, ο οποίος επίσης περιέγραψε στο Business Monitor το όραμά του για το φεστιβάλ.

Ρώτησε το ChatGPT, κι έτσι έμαθε για τα Παναθήναια. Ενθουσιάστηκε, θεώρησε ότι τα Παναθήναια της αρχαιότητας ήταν το πρώτο startup φεστιβάλ που δημιουργήθηκε. «Ήταν αγώνες που κατέληγαν να τους “ανεβάζουν όλους” –αγώνες για το καλύτερο τραγούδι, το καλύτερο θεατρικό έργο, τα καλύτερα πλοία– και ήταν και γιορτή, στο όνομα της θεάς Αθηνάς, θεάς της σοφίας και της ευρηματικότητας, κατέληγαν όλοι να γιορτάζουν στην Ακρόπολη».

Όπως αναφέρει σχετικά στο Business Monitor: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το μεγαλύτερο φεστιβάλ καινοτομίας στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Φέτος στα Panathenea θα επικεντρώσουμε κυρίως στην τεχνολογία και στο μέλλον θα εξαπλωθεί σε πιο πολιτιστικά θέματα. Όλοι οι φορείς του οικοσυστήματος στηρίζουν την πρωτοβουλία, η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει πάνω από 2000 άτομα με πραγματικά σημαντικούς ομιλητές από το εξωτερικό, δημιουργώντας ένα διεθνές event. Θέλουμε σε λίγα χρόνια το συνέδριο να επεκταθεί σαν μια μεγάλη ομπρέλα στην Αθήνα, προσελκύοντας 100.000 – 200.000 άτομα με πρωτοβουλίες από την καινοτομία, μέχρι την τέχνη, τον κινηματογράφο, την ευεξία, όλα με το ίδιος ήθος που δανειζόμαστε από την Αρχαία Ελλάδα».

Η ιστορία πίσω από το Google Maps

Kάνοντας μια επιχειρηματική αναδρομή στη δημοφιλή εφαρμογή, που φέτος κλείνει 20 χρόνια ζωής, ανέφερε ότι μαζί με τον αδελφό του Γιενς ήθελαν να δημιουργήσουν πιο μεγάλους, γρήγορους και ομορφότερους χάρτες σε σχέση με το MapQuest που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς μόλις είχε σκάσει η φούσκα του dot.com. Η στήριξη, μετά από αρκετές αρνήσεις, που ήρθε από τη Google τους άλλαξε τη ζωή, ενώ όπως αποκάλυψε καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο ίδιος ο ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Λάρρυ Πέιτζ που δέχθηκε να τους συναντήσει: «Τότε ήταν ο ήρωας μας. Μας σύστησαν σε αυτόν και δέχθηκε να μας ακούσει. Το γεγονός ότι η Google είδε το εγχείρημα σαν ένα μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος δεδομένων και της αποστολής της και όχι αποκλειστικά σε όρους κέρδους, ήταν αυτό που μας βοήθησε».

Ο Lars Rasmussen εξήγησε την επιθυμία του να συνεχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις μελλοντικές δυνατότητες στην ελληνική αγορά. «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας τόπος επενδύσεων για μένα. Είναι το σπίτι μου, το μέλλον μου και η πηγή μου για εμπνευσμένες καινοτομίες» κατέληξε ο Rasmussen.

Δείτε ολόκληρο το 11ο επεισόδιο του Business Monitor εδώ:

Συντονιστείτε κάθε Σάββατο στις 19.00 στη συχνότητα του ONE CHANNEL.

Δείτε όλα τα επεισόδια της εκπομπής Business Monitor στο Youtube.

Παραγωγή: Forward Media
Strategic Communication Partner: Danezis Stories
Παρουσίαση: Τάσος Ζάχος
Αρχισυνταξία: Βασίλης Σαμούρκας
Συντακτική Ομάδα: Μαρία Ακριβού, Ιωάννα Θωμά, Αλεξάνδρα Γκίτση

Περισσότερο Business Monitor: