Οι δασμοί Τραμπ ταρακουνούν τους ασιατικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων — Η Toyota τη μεγαλύτερη ζημιά

Οι δασμοί Τραμπ ταρακουνούν τους ασιατικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων — Η Toyota τη μεγαλύτερη ζημιά
epa07346969 (FILE) - A Toyota Motor logo is seen on a vehicle in Tokyo, Japan, 08 November 2016 (reissued 06 February 2019). Toyota on 06 February cut its full-year profit forecast by nearly 30 percent, from 20.9 billion US dollar (2.3 trillion yen) to 17 billion US dollar (1.87 trillion yen). EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ασιατικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων κατέχουν έξι από τις οκτώ πρώτες θέσεις στην αγορά των ΗΠΑ βάσει όγκου πωλήσεων το 2024

Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων έχουν ταρακουνήσει τους ασιατικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, ασκώντας μεγάλη πίεση στις εταιρείες. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη νέους δασμούς 25% σε αυτοκίνητα «που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», προκαλώντας σοκ στους παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Εύλογα, οι μετοχές της Toyota υποχωρούσαν κατά 9,4% στις τρεις συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση, ενώ η Nissan έπεφτε κατά 9,3%. Η Hyundai της Νότιας Κορέας κατρακυλούσε 11,2%. Οι Ιάπωνες κατασκευαστές είναι ιδιαίτερα σε δύσκολη θέση, με την Toyota να είναι πιθανότατα η πιο πληγείσα λόγω των τεράστιων πωλήσεων της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Vivek Vaidya, παγκόσμιο ηγέτη πελατών για τη μετακίνηση στη ερευνητική εταιρεία Frost & Sullivan.

Σημειωτέον, σύμφωνα με την αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ Carpro, οι ασιατικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων κατέχουν έξι από τις οκτώ πρώτες θέσεις στην αγορά των ΗΠΑ βάσει όγκου πωλήσεων το 2024. Η Toyota κατέλαβε την πρώτη θέση με 1,98 εκατομμύρια οχήματα πωληθέντα κατά τη διάρκεια του έτους, ξεπερνώντας τους αμερικανικούς κολοσσούς Ford και Chevrolet. Η Honda και η Nissan από την Ιαπωνία κατέλαβαν τις τέταρτη και πέμπτη θέσεις αντίστοιχα, ενώ οι κορεατικές μάρκες Hyundai και Kia κατέλαβαν τις επόμενες δύο θέσεις. Η Subaru ήρθε όγδοη.

Οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών αποκαλύπτουν ότι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τη Βόρεια Αμερική, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε πλήγμα από τους δασμούς δεν είναι εύκολο να αντισταθμιστεί.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αυτοκινήτου αξίας 474 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, εκ των οποίων τα επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναφορά της S&P Global Mobility στις 27 Μαρτίου αποκάλυψε ότι η Νότια Κορέα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ το 2024 με 1,4 εκατομμύρια οχήματα, πίσω από το Μεξικό με 2,5 εκατομμύρια, ενώ η Ιαπωνία εξήγαγε 1,3 εκατομμύρια.

«Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ είναι μια ευάλωτη αγορά για τους ασιατικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Οι ηγέτες της αγοράς από την Ιαπωνία και την Κορέα θα επηρεαστούν πολύ από αυτή την ανακοίνωση [των δασμών]», δήλωσε ο Vaidya.

Ακόμα και αν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ήθελαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς, η μετακίνηση των εργοστασίων δεν είναι «μια λύση της τελευταίας στιγμής», και θα απαιτήσει δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Joe McCabe, πρόεδρος και CEO της AutoForecast Solutions.

Ο Richard Kaye, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Comgest, είπε στο CNBC ότι ενώ οι κολοσσοί όπως η Toyota και η Nissan διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ, δεν θα μπορέσουν να τις αυξήσουν αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τους δασμούς.

«Η ιδέα ότι μπορούν να αφαιρέσουν οποιαδήποτε προσφορά από το Μεξικό, [και] σε κάποιο βαθμό από τον Καναδά, από την εφοδιαστική τους αλυσίδα είναι γελοία. Θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ λόγω των δασμών. Και το μεγάλο ερώτημα για αυτούς είναι, το καταπίνουν ή ζητούν από τον καταναλωτή να το καταπιεί; Προφανώς, θα το καταπιούν, και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Kaye.

Ωστόσο, ο Kaye έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη από τον Vaidya της Frost & Sullivan. Είπε ότι η Toyota, ως ο μεγαλύτερος παίκτης, είναι πιθανότατα καλύτερα τοποθετημένη για να αντέξει τους δασμούς. «Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να αντέξουν αυτό το πλήγμα χωρίς να επηρεαστεί η γραμμή του κέρδους τους. Θα πονέσει», πρόσθεσε.

Εντοπίζει όμως ένα θετικό σημείο στον τομέα των ασιατικών κατασκευαστών αυτοκινήτων — την ιαπωνική εταιρεία Suzuki. Ο Kaye επισημαίνει ότι η εταιρεία, η οποία δεν πουλάει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, έχει δει τις μετοχές της να τα πάνε καλύτερα από εκείνες των ανταγωνιστών της. 

Η Suzuki είχε καταγράψει κέρδος άνω του 1% μέχρι τη Δευτέρα, σε σύγκριση με απώλειες 16,45% για την Toyota και πτώση σχεδόν 21% για τη Nissan. Η Hyundai και η Kia είχαν απώλειες σχεδόν 7% και 8% αντίστοιχα.

Καθώς η Suzuki δεν πουλάει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος των δασμών στην εταιρεία είναι «μηδενικός», δήλωσε ο Kaye. «Η Suzuki είναι μια εταιρεία στην Ινδία, και είναι εξαιρετική σε αυτόν τον τομέα». Τα αυτοκίνητα είναι η κορυφαία εξαγωγή της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 28,3% όλων των αποστολών το 2024, σύμφωνα με τα δεδομένα των τελωνείων.

Στο μεταξύ, οι εξαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ έφτασαν σε ιστορικό υψηλό πέρυσι με 8,22 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις αποστολές στις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 36,5% των συνολικών εξαγωγών αυτοκινήτων της χώρας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης Yonhap.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: