Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μόλις 4 ώρες το 2022!

Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μόλις 4 ώρες το 2022!

Τα υπερηχητικά τζετ αναμένεται να ξεπεράσουν νομοθετικούς και τεχνικούς περιορισμούς. Η νέα εποχή στα ταξίδια έρχεται.

Το τελευταίο Concorde πέταξε το 2003 και από τότε όλοι οι εύποροι οπαδοί των υπερηχητικών πτήσεων δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πετούν με ταχύτητες ίδιες με εκείνες όλων των άλλων. Έστω και με τα δικά τους ιδιωτικά τζετ. Όμως η ζήτηση και η ανάγκη που δημιουργούν κάνει εταιρείες αεροναυπηγικής να μελετούν νέα σχέδια με σκοπό να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που σήμερα κάνουν πανάκριβη και δύσκολη μια υπερηχητική πτήση.

Η Aerion εξελίσσει το δικό της 12θέσιο business jet που θα φτάνει τα 1.900 χλμ/ώρα, ταχύτητα διπλάσια από εκείνη των καθημερινών αεροπορικών ταξιδιών.

Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Airbus και αναμένει εμπορική εκμετάλλευση από το 2022.

Η Lockheed έχει στα σχέδια το N+2, ένα αεροσκάφος με παρόμοια ταχύτητα και πελάτες τις κανονικές αεροπορικές εταιρείες. Θα μπορούσε να κάνει την απόσταση Νέα Υόρκη-Λος Άντζελες σε μόλις 2,5 ώρες αντί για πέντε. Φυσικά, θα απευθύνεται σε ταξιδιώτες που σήμερα ταξιδεύουν πρώτη θέση.

Παράλληλα και η Spike Aerospace εξελίσσει τη δική της πρόταση με ταχύτητα-στόχο το 1,6 Mach.

Το κύριο εμπόδιο στις υπερηχητικές πτήσεις είναι ο μεγάλος θόρυβος που δημιουργούν όταν πετούν με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που τις έχει περιορίσει αποκλειστικά μόνο πάνω από θάλασσα, κανένα αεροσκάφος (με εξαίρεση ειδικές στρατιωτικές πτήσεις) δεν μπορεί να πετάξει υπερηχητικά πάνω από στεριά.

Όμως η πρόοδος των τεχνολογίας, των υλικών, των κινητήρων και της αεροδυναμικής θα επιτρέψει περίπου γύρω στο 2022 να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί καθώς ο θόρυβος θα μειωθεί στα επίπεδα των σημερινών αεροσκαφών.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως το ευρύ κοινό θα μπορεί να ταξιδεύει υπερηχητικά και προσιτές τιμές περίπου σε 20 με 25 χρόνια από σήμερα.