ΥΠΟΙΚ: «Δεν είμαστε πλέον μακριά με την τρόικα»

ΥΠΟΙΚ: «Δεν είμαστε πλέον μακριά με την τρόικα»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας -  Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα. 

 

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρξει- κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας- μετά το απαντητικό email από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, η τρόικα εστιάζει στο δημοσιονομικό κενό, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες «δεν είμαστε πολύ μακριά».

Κατά τους κύκλους του υπουργείου, πρόκειται για ένα e mail από την τρόικα, το οποίο εστάλη σήμερα τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος ως την προσεχή Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση – σε πρώτη φάση – του υφιστάμενου προγράμματος και – σε δεύτερη – τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές. Αυτά ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης σημειώνοντας πως στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα το μείζον πρόβλημα ει ναι το δημοσιονομικό.

Πηγές του Οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αξιωματούχου περί τεχνικής παράτασης σημείωσαν πως στην εν λόγω πιθανότητα έχει αναφερθεί και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Τι αναφέρουν στο υπουργείο Εργασίας
Από το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζοντας το email, κάνουν λόγο για «συνήθη πρακτική» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης , ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, ότι στο υπουργείο Εργασίας έλαβαν γνώση του περιεχομένου του μηνύματος αργά χθες το βράδυ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις, σε ότι αφορά στην ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει προτείνει προς την τρόικα, συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.
Συγκεκριμένα, έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και των συντάξεων λόγω θανάτου οι οποίες χορηγούνται στους επιζώντες. Από τον έλεγχο των επιδομάτων το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από το 2015 θα εντοπισθεί η παραβατικότητα που εκτιμάται στο 5% των 664.862 δικαιούχων και θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ ετησίως. Η συνολική δαπάνη των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν συνταξιούχοι ανέρχεται σήμερα στα 462.500.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα επιτύχει την εξοικονόμηση ακόμη 100.000.000 ευρώ από τις διασταυρώσεις των συντάξεων θανάτου, και την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρου 13 του ν. 3863/2010 προβλέπεται «η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης».

Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί, φθάνει στα 120.000.000 ευρώ ετησίως.

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες την καθιέρωση του 62ου έτους σαν βάση για τη χορήγηση των συντάξεων λόγω γήρατος και τη σταδιακή κατάργηση έως το 2020, των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με εξαίρεση τις πρόωρες συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ακόμη, την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, από τα 4.500 (15αετία), στα 6.000 (20αετία) ένσημα.

Κατά την εφαρμογή του μέτρου, προβλέπεται η σταδιακή προσαρμογή των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975, ενώ σε βάθος χρόνου οι αλλαγές οδηγούν στην σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές παροχές (συντάξεις).