ΗΠΑ – Ελλάδα – Ισραήλ: Στο Κογκρέσο ο «Νόμος Συνεργασίας 3+1» για ασφάλεια και τρομοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο
- 07/04/2025, 09:30
- SHARE

Ένα νέο διακομματικό νομοσχέδιο με στρατηγικό βάθος για την Ανατολική Μεσόγειο εισήχθη στο Κογκρέσο από τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, επιχειρώντας να θεσμοθετήσει και να αναβαθμίσει το σχήμα «3+1» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο «Νόμος Συνεργασίας για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και την Ασφάλεια στη Θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο του 2025» βασίζεται σε δύο προηγούμενα νομοθετήματα του 2019 και του 2021, δίνοντας έμφαση στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά καινοτομιών: δημιουργία ειδικού σκέλους ασφαλείας εντός του σχήματος 3+1, ενίσχυση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας με επιπλέον μέλη και σύσταση διακυβερνητικής ομάδας εργασίας. Στο επιχειρησιακό σκέλος, ιδρύονται δύο εξειδικευμένα κέντρα εκπαίδευσης – το CERBERUS στην Κύπρο, με έδρα το CYCLOPS, και το TRIREME στη Σούδα – τα οποία θα παρέχουν εκπαίδευση σε θέματα αντιτρομοκρατίας και θαλάσσιας συνεργασίας.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο ενισχύει το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), αυξάνοντας τη χρηματοδότηση κατά 1 εκατομμύριο δολάρια για το Ισραήλ και κατά 250.000 δολάρια για Ελλάδα και Κύπρο. Επιπλέον, προβλέπει την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία – ένα διαχρονικό αίτημα της Λευκωσίας και των φιλελληνικών οργανώσεων στις ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο συνυπογράφεται από τους βουλευτές Τόμας Κιν Τζούνιορ, Νταν Γκόλντμαν και Τζος Γκοτχάιμερ και αποτελεί πρωτοβουλία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI). Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, στόχος είναι η θεσμική ενίσχυση μιας «ισχυρής περιφερειακής συνεργασίας που προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα σε μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας».
Το AHI δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην Ουάσιγκτον για την προώθηση του νομοσχεδίου μέχρι την τελική ψήφισή του, θεωρώντας το ορόσημο στην προσπάθεια αναβάθμισης της αμυντικής διάστασης του σχήματος «3+1».