Δασμοί Τραμπ: Πώς η ΕΕ προσπαθεί να… σώσει το ευρωπαϊκό κρασί

Δασμοί Τραμπ: Πώς η ΕΕ προσπαθεί να… σώσει το ευρωπαϊκό κρασί
Photo: pixabay.com
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει νέους δασμούς 25% σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα, αποσύροντας όμως τον δασμό 50% στο μπέρμπον – μια στρατηγική κίνηση για να προστατευθούν οι εξαγωγές κρασιού και σαμπάνιας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αποσύρει τον προγραμματισμένο δασμό 50% στο αμερικανικό ουίσκι, προτείνοντας παράλληλα την επιβολή δασμών 25% σε μια ευρεία λίστα αμερικανικών προϊόντων, σε απάντηση στους νέους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές μετάλλων.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα πίεσης από κράτη-μέλη της ΕΕ που επιδιώκουν να προφυλάξουν τα δικά τους εξαγωγικά συμφέροντα. Ο δασμός στο ουίσκι αποσύρθηκε ώστε να αποφευχθούν αμερικανικά αντίποινα – και δη δασμοί έως 200% – στα ευρωπαϊκά κρασιά και αφρώδη, όπως η σαμπάνια. Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg, η Επιτροπή απέστειλε στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών κατάλογο προϊόντων που θα επιβαρυνθούν με νέους δασμούς – από διαμάντια και μοτοσικλέτες, μέχρι καπνά, σκάφη, τραπουλόχαρτα και ηλεκτρικές συσκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι δασμοί θα ανέρχονται στο 25%, με εφαρμογή από τις 15 Απριλίου, ενώ για συγκεκριμένα προϊόντα όπως οι ξηροί καρποί και η σόγια θα ισχύσουν από την 1η Δεκεμβρίου. Στόχος των Βρυξελλών είναι μια στρατηγική ισορροπία: ανταποδοτικά μέτρα που δεν κλείνουν την πόρτα των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως επιμένει στις αιτιάσεις του περί άδικης μεταχείρισης των ΗΠΑ από την ΕΕ, και φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τον δασμό 20% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, κατηγορώντας την Ένωση για τεχνικά εμπόδια στις αμερικανικές εξαγωγές.

Η απόφαση της ΕΕ φέρνει ανακούφιση στους Αμερικανούς αποσταγματοποιούς, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά είναι κρίσιμη – το Jack Daniel’s, για παράδειγμα, αντλεί από την ΕΕ το 20% των συνολικών του πωλήσεων. Γερουσιαστές από πολιτείες-κλειδιά, όπως το Κεντάκι, άσκησαν έντονη πίεση για την εξαίρεση του μπέρμπον, επικαλούμενοι τον αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Παρότι η εμπορική διαμάχη ξεκίνησε ήδη από το 2018, οι εντάσεις όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται, αλλά ενδέχεται να κλιμακωθούν, με νέα μέτρα να βρίσκονται υπό επεξεργασία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ