Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμορφώνει τις επενδύσεις στην κλιματική τεχνολογία;
- 21/04/2025, 14:00
- SHARE

Στις επιπτώσεις που έχουν οι δασμολογικές αλλά και οι γενικότερες πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις επενδύσεις για την τεχνολογία του κλίματος εστίασε ανάλυση του Bloomberg.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως αφού ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέθεσε δισεκατομμύρια δολάρια για τα πάντα, από το πράσινο υδρογόνο έως τις μπαταρίες νέας γενιάς, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα Τραμπ, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει ή να μειώσει τη χρηματοδότηση για λύσεις που μειώνουν τον άνθρακα.
Οι δασμοί προσθέτουν επίσης ένα νέο εμπόδιο για τις εταιρείες που προμηθεύονται υλικά από το εξωτερικό, ενώ απειλούν να μειώσουν τη ζήτηση για αμερικανική τεχνολογία σε άλλες χώρες.
Η τεχνολογία του κλίματος προσπαθεί να βρει πώς να περιηγηθεί στο χάος των πρώτων τριών μηνών της προεδρίας Τραμπ. Τουλάχιστον ορισμένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων βλέπουν τομείς που συμβαδίζουν με τους στόχους του Λευκού Οίκου, όπως η «ενεργειακή κυριαρχία» και η πρωτοπορία στην τεχνητή νοημοσύνη.
Και η ιδιωτική χρηματοδότηση της τεχνολογίας κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι θα μπορούσε να αναμένεται υπό έναν πρόεδρο που έχει εκφράσει έντονα την περιφρόνησή του για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανεμογεννήτριες και τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα. Αυτές και άλλες βασικές τάσεις διαμορφώνουν τον κλάδο και τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χαράζουν την πορεία τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία μείωσης του άνθρακα και οι επενδυτές αισθάνονται τον αντίκτυπο του Τραμπ.
Ωστόσο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι επιχειρηματικοί κεφαλαιούχοι και οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών έριξαν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας του κλίματος σε ολόκληρη τη χώρα, μια αύξηση σχεδόν 65% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών αγοράς PitchBook.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση στις επενδύσεις στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 10% το τρίμηνο. Η άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ τερματίζει ένα τριετές σερί πτώσης, αν και το σύνολο των επενδύσεων εξακολουθεί να είναι κάτω από το ανώτατο επίπεδο του 2021.
Μένει να δούμε αν η ανοδική τάση στις ΗΠΑ θα διατηρηθεί. Πολλοί επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής μετά τις εκλογές, και η άνοδος του πρώτου τριμήνου μπορεί απλώς να οφείλεται στο γεγονός ότι παίζουν το παιχνίδι της αναπλήρωσης μετά από ένα χρόνο αποχής.
Αλλά η ιστορία δείχνει ότι η συνέχιση των επενδύσεων δεν αποκλείεται. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, οι ΗΠΑ ήταν εγκλωβισμένες σε έναν πολυετή εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, κορυφαίο παραγωγό ηλιακών πάνελ, ανεμογεννητριών και ηλεκτρικών οχημάτων.
Αυτή η εμπορική ένταση, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, παρακίνησε τους επενδυτές να στηρίξουν εγχώριες λύσεις – σε τέτοιο βαθμό ώστε οι αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας υπερτριπλασιάστηκαν από 4,2 δισ. δολάρια το 2017 σε 14,1 δισ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Pitchbook.
Οι τομείς που είναι πιο πιθανό να δυσκολευρούν και να ανταγωνιστούν
Καθώς ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την παραγωγική ικανότητα της Αμερικής, οι νεοφυείς επιχειρήσεις των οποίων η τεχνολογία όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές αλλά και βοηθά στη βελτίωση της αποδοτικότητας της βιομηχανικής παραγωγής «παίρνουν πολύ αναγκαία πλάτη», λέει ο Ρατζές Σουαμινάθαν, εταίρος της Khosla Ventures. Με τους δασμούς της κυβέρνησης να καθιστούν τις εισαγωγές πιο ακριβές, δημιουργείται «μια ευκαιρία» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να κατασκευάσουν εργοστάσια νέας γενιάς στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι από τους διορισμένους στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ έχουν επίσης δηλώσει ότι υποστηρίζουν ορισμένες τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα. Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ υποσχέθηκε να ξεκινήσει μια «αμερικανική πυρηνική αναγέννηση» και προώθησε την ώριμη γεωθερμική βιομηχανία ως έναν τρόπο για την «καλύτερη ενεργοποίηση της χώρας μας».
Ο Σουαμινάθαν προτρέπει εδώ και καιρό τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους συναδέλφους του επενδυτές να στηρίξουν και τους δύο τομείς. Η εταιρεία του έχει υποστηρίξει τη γεωθερμική startup AltaRock Energy και την πρωτοπόρο στην πυρηνική σύντηξη Commonwealth Fusion Systems, και βλέπει τις τεχνολογίες ως κλειδί για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, ιδίως καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τη ζήτηση για ενέργεια βασικού φορτίου.
Καθώς τα κέντρα δεδομένων επιβαρύνουν τα παγκόσμια συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, ένας αυξανόμενος αριθμός τεχνολογικών εταιρειών, από τη Microsoft Corp. έως τη Google της Alphabet Inc. έχουν συνεργαστεί με παραγωγούς γεωθερμικής και πυρηνικής ενέργειας για να διασφαλίσουν τον μελλοντικό εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια.
Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει επίσης τη ζήτηση για τεχνολογίες που επιτρέπουν στα κέντρα δεδομένων να λειτουργούν με λιγότερη ενέργεια ή να ενισχύουν τις υποδομές του δικτύου.
«Ο σούπερ κύκλος AI που διανύουμε με κάνει πολύ αισιόδοξο για το 2025», λέει ο Μίκα Κοτς, εταίρος της Blackhorn Ventures, ο οποίος επενδύει σε εταιρείες λογισμικού.
Τούτου λεχθέντος, οι φόβοι για φούσκα AI αντανακλούν τουλάχιστον κάποια αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την τεχνολογία στο σύνολό της.
Άλλοι τομείς είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προκλήσεις εάν η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου προχωρήσουν στην ανατροπή τμημάτων του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.Ο νόμος αποτελούσε βασικό μέρος του οράματος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνατοτήτων καθαρής παραγωγής και την ενίσχυση της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας κλιματικής τεχνολογίας με την παροχή δισεκατομμυρίων σε στήριξη.
Το πράσινο υδρογόνο και η άμεση δέσμευση του αέρα – και οι δύο από τις οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κυβερνητικά κίνητρα καθώς προσπαθούν να ξεκινήσουν – είναι τομείς στους οποίους οι επενδυτές κινούνται με προσοχή. Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το γραφείο του Υπουργείου Ενέργειας που επιβλέπει τους κόμβους που θα υποστήριζαν αυτές τις τεχνολογίες, αν και οι κόμβοι υδρογόνου μπορεί να παραμείνουν «ως έχουν».
Η κυβερνητική υποστήριξη είναι πιθανό να μειωθεί
Η κυβέρνηση παρέχει επίσης στήριξη μέσω προγραμμάτων όπως το Γραφείο Δανειστικών Προγραμμάτων (LPO) του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο μπήκε σε χειμερία νάρκη κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, προτού προβεί σε μια καταιγίδα επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καθαρή τεχνολογία υπό τον Μπάιντεν.
Στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, η Natron Energy Inc., κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών ιόντων νατρίου, υπέβαλε αίτηση για ένα μεγάλο δάνειο που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση ενός σχεδιαζόμενου εργοστασίου γιγαντιαίων μπαταριών ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Καρολίνα.
«Είχαμε θετική ανταπόκριση όλο το περασμένο έτος», λέει ο Γουέντελ Μπρουκς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Στη συνέχεια, η διοίκηση άλλαξε και ο Τραμπ έθεσε μορατόριουμ 90 ημερών στην εκταμίευση ορισμένων χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του νόμου IRA and Infrastructure Investment and Jobs Act. Τώρα, η τύχη ενός δυνητικά καθοριστικού για την εταιρεία μπαταριών δανείου βρίσκεται στον αέρα.
«Είμαστε το πρότυπο για το τι θα έπρεπε να είναι ένα δάνειο LPO της εποχής Τραμπ, αν υπάρχει», λέει ο Μπρουκς, αναφέροντας ότι η εταιρεία δημιουργεί αμερικανικές θέσεις εργασίας και μια αλυσίδα εφοδιασμού χωρίς Κίνα. Ενώ τα ιδιωτικά δάνεια είναι μια επιλογή, ο Μπρουκς λέει ότι ένα κρατικό δάνειο θα ήταν «πολύ πιο ελκυστικό» λόγω του χαμηλότερου επιτοκίου του.
Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσπαθούν να φέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη μαζική αγορά, λέει η Σόφι Μπακαλάρ, εταίρος στο Collaborative Fund.
Αν εξαφανιστούν τα κίνητρα του IRA και η κρατική χρηματοδότηση, «δεν ξέρω ποιος θα κατασκευάσει αυτά τα μεγάλα έργα για το κλίμα τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρξει ένα αρκετά μεγάλο κενό», το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια.
Η καθαρή τεχνολογία επαναπροσδιορίζεται
Οι εταιρείες μιλούν όλο και λιγότερο για την κλιματική αλλαγή. Για ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις, πάνε ένα βήμα παραπέρα και προσπαθούν να μιλήσουν τη γλώσσα του Τραμπ.
Η γεωθερμική εταιρεία Bedrock Energy, με έδρα το Τέξας, άλλαξε πρόσφατα τη διατύπωση σε ορισμένα φυλλάδια για να αποδυναμώσει το «καθαρό μηδέν» και την «καθαρή ενέργεια». Αντ’ αυτού, δίνει έμφαση στην «ενεργειακή αφθονία», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια Τζόσελιν Λάι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- H EE «λυγίζει» στις ενεργειακές πιέσεις των ΗΠΑ, με αγορά περισσότερου φυσικού αερίου το 2025
- Το 20% των νοικοκυριών της Ελλάδας έχει προβλήματα με τη ρύπανση και τη βρωμιά – Η κατάσταση στην ΕΕ
Πηγή: Bloomberg.com