Στενοί οι επιχειρηματικοί δεσμοί Ελλάδας- Ισραήλ

Στενοί οι επιχειρηματικοί δεσμοί Ελλάδας- Ισραήλ

Συνεργασία με έμφαση στην καινοτομία και στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups.

Επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν στην Ελλάδα, ωστόσο χρειάζεται χρόνος προκειμένου να γίνουν οι σωστές κινήσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας πόλο έλξης των επενδυτών. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων επτά από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ που μοιράστηκαν την εμπειρία τους με Έλληνες επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Το διήμερο συνέδριο «Experience Sharing Workshop for Growth of Innovative Industries» που συνοδεύτηκε από workshops και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας βαθιάς και πραγματικής ολοκλήρωσης ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Μεταξύ των καινοτόμων επιχειρήσεων που ήρθαν στην Αθήνα είναι η Dyadic Security, η Cytegic, η εταιρεία υγείας Healarium που δημιούργησε μια πλατφόρμα προσωποποιημένων βίντεο για τη σωστή τήρηση θεραπευτικών σχημάτων  και η Neema, η οποία βραβεύτηκε ως η καλύτερη start up της του Ισραήλ και αφορά τη δημιουργία τραπεζικών λογαρισμών μέσω smartphones. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με ελληνικές εταιρείες που προσπαθούν να επιβιώσουν στον καινοτόμο επιχειρηματικό στίβο, αναλύοντας business plans, τις προκλήσεις και τα εμπόδια της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται.

Κοινή παραδοχή ήταν η ανάγκη δημιουργίας συνεργιών, ενώ αμφότεροι ανέφεραν πως αυτή τη χρονική στιγμή σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί στρατηγικά το ανθρώπινο κεφάλαιο και να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών και των ισραηλινών startups έναντι των νεοφυών επιχειρήσεων που υπάρχουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Για τους Ισραηλινούς επενδυτές η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανταγωνιστικότερες τιμές. Παρόλα αυτά για να μπορέσει η Ελλάδα να αναδείξει τη δυναμική των νεοφυών επιχειρήσεων και να γίνουν αποδεκτές από το παγκόσμιο οικοσύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή διαχείριση του brand της χώρας και να γίνουν ενέργειες στοχευμένου μάρκετινγκ.

Η υιοθέτηση μιας εξωστρεφούς πολιτικής μέσω ανάληψης πρωτοβουλιών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητών, οι οποίο θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο εκτός των εργαστηρίων τους στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, ήταν επίσης μερικές από τις βασικές θέσεις στις οποίες συνέκλιναν Ισραήλ και Ελλάδα.

Παράλληλα, τονίστηκε ο ρόλος των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, τα οποία θα πρέπει να προωθήσουν τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αλλά και να δημιουργήσουν απευθείας σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά εργασίας.

Το Ισραήλ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στον εν λόγω τομέα, δεδομένου ότι δύο Πανεπιστημιακά του Ιδρύματα βρίσκονται μεταξύ των 50 καλύτερων στον κόσμο σε ότι αφορά στην παραγωγή ερευνητικού έργου. Οι ομιλητές από το Ισραήλ, έσπευσαν δε να προσθέσουν πως οι επενδύσεις που κατά κύριο λόγο υλοποιούνται είναι αυτές στις οποίες έχει προϋπάρξει επένδυση από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Όσο για τους ακαδημαϊκούς υποστηρίχθηκε πως θα ήταν λάθος να αναλάβουν διοικητικές θέσεις σε μια επιχείρηση και να επιφορτιστούν με άλλα καθήκοντα, αφού υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία, αλλά και τη μακροχρόνια εμπειρία, του πώς να μετουσιώσουν μια ιδέα σε προϊόν, που είναι και το ζητούμενο της αγοράς.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή, οι ακαδημαϊκοί καταλαβαίνουν μεν καλύτερα τα τεχνολογικής φύσεως θέματα, ωστόσο, δεν έχουν την ικανότητα να προβούν σε υλοποίηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τη διεξαγωγή ερευνών.

Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες, ορμώμενοι από τη δική τους εμπειρία, μοιράστηκαν τη γνώση τους δίνοντας συμβουλές πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην χάραξη στρατηγικής που θα επιτρέψει σε μια νέα εταιρεία την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, αλλά και στην αύξηση της παραγωγικότητάς της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε μάλιστα στο κομμάτι του digital health και στις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει.