Θεοδωρόπουλος: Χάρη και στη διακυβέρνηση Τραμπ, η Ευρώπη αλλάζει

Θεοδωρόπουλος: Χάρη και στη διακυβέρνηση Τραμπ, η Ευρώπη αλλάζει
Στιγμιότυπο από την τρίτη ημέρα εργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Παρασκευή 11 Απριλίου 2025. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ Photo: Eurokinissi
Όσα είπε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, στο πάνελ Βιομηχανία – Τουρισμός – Εμπόριο – Υπηρεσίες: Ανταγωνιστικοί ή Συμπληρωματικοί Κλάδοι.

Οι παρεμβάσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο φετινό Delphi Economic Forum αποτέλεσαν έναν καθρέφτη των ανησυχιών και των προσδοκιών της επιχειρηματικής κοινότητας σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Παράλληλα, ανέδειξαν με οξύτητα τόσο τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου όσο και τη φιλοσοφία που κυριαρχεί στους κόλπους του ΣΕΒ: μια φιλοσοφία που επενδύει στην τεχνοκρατία, στην οικονομία και την αυτορρύθμιση της αγοράς.

Σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας με φόντο τις πρόσφατες ανακοινώσεις για παγκόσμιους δασμούς, το μήνυμα του ΣΕΒ ήταν σαφές: η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας περνά μέσα από φιλικότερο περιβάλλον για παραγωγικές επενδύσεις, λιγότερη γραφειοκρατία, ενίσχυση της καινοτομίας, αξιοποίηση του ΑΙ και συντονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Η παγκοσμιοποίηση δεν αντιστρέφεται γιατί το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Πρέπει όμως να διορθώσει ένα βασικό της λάθος: Το γεγονός ότι τα οφέλη της διαχύθηκαν κυρίως στους πλούσιους. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να περάσει ο δημιουργούμενος πλούτος σε όλα τα κοινωνικά στρώματα», είπε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, στο πάνελ Βιομηχανία – Τουρισμός – Εμπόριο – Υπηρεσίες: Ανταγωνιστικοί ή Συμπληρωματικοί Κλάδοι. Είπε ότι δεν πιστεύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωρών, αλλά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επιχειρήσεων και του management ενώ τόνισε πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων της βιομηχανίας, του τουρισμού και του εμπορίου είναι απολύτως φυσιολογικός, πχ. στην αγορά εργασίας όπου οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση των καλύτερων. «Υπάρχει, όμως, και ο ανταγωνισμός που δημιουργείται από τη λειτουργία του κράτους. Για παράδειγμα, η χωροταξία με ασαφή πλαίσια και με περιορισμένη ασφάλεια δικαίου είναι μια πηγή έντονου προβληματισμού», ανέφερε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον είπε ότι έχει αλλάξει και αλλάζει διαρκώς. «Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί το 4,8% των ελληνικών εξαγωγών και για αυτό δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις άμεσες επιπτώσεις των δασμών. Για τις έμμεσες επιπτώσεις, θα πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε. Σχετικά με τις επενδύσεις είπε ότι «δυστυχώς το 2024 οι συνολικές μας επενδύσεις ήταν λιγότερες από το 2023. Πρέπει να δημιουργήσουμε εθνικά κίνητρα, πιο προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και με απλές διαδικασίες και να πείσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα. Εξακολουθούμε να απέχουμε από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ενόψει της νέας ευρωπαϊκής προγραμματικής περιόδου 2028-2034, τα χρήματα για τη σύγκλιση δεν θα είναι τόσα πολλά όσα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχει προστεθεί η προτεραιότητα του να φτιάξουμε αμυντική βιομηχανία, άρα σίγουρα θα αφαιρεθούν πόροι από τα ταμεία συνοχής για να διοχετευθούν εκεί.»

Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, υπάρχει και η θετική πλευρά όσων ζούμε αυτές τις ημέρες. «Κάθε κατάσταση στη ζωή έχει και θετικά. Χάριν και στη διακυβέρνηση Τραμπ, η Ευρώπη αλλάζει, και αρχίζει να ασχολείται περισσότερο με την ανταγωνιστικότητα, με την παραγωγικότητα και με τις επενδύσεις.»

Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη παραγωγή στην Ελλάδα, περισσότερη παραγωγή στην Ευρώπη, είναι επίσης αλήθεια. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μείνει πίσω στην έρευνα και στην τεχνολογία. Δεν εννοώ να είμαστε παραγωγοί τεχνητής νοημοσύνης, αλλά να είμαστε χρήστες τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε διάφορα θέματα και να περάσουμε σε μία καινούργια εποχή», σημείωσε. Για να τονίσει αναφερόμενος στο ΑΙ: «αν οι ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη γρηγορότερα από τους άλλους, και επενδύσουμε στην παραγωγικότητά μας περισσότερο, τότε θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ «οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποί τους. Το πού θα βρεθούν ικανοί επαγγελματίες που μπορούν να δημιουργήσουν αξία, είναι καθαρά θέμα προσώπων και όχι κλάδων μέσα σε μία οικονομία. Εκεί όπου συγκεντρώνονται στελέχη με δύναμη και ικανότητες, βλέπουμε να αναπτύσσονται τομείς που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί — κι όμως, τα καταφέρνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: