Για νέα νομολογία κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ
- 05/12/2014, 19:30
- SHARE
Τοποθέτηση του Σωτήρη Ρίζου με αφορμή τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα των περικοπών των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, ο δε πρόεδρος του δικαστηρίου από την έδρα σημείωσε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι υποχρεωμένο, υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία».
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ.
«Γιατί πρέπει να υπάρξει το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης;» ρώτησε, στο σημείο αυτό ο κ. Ρίζος και πρόσθεσε: «Το Σύνταγμά μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σσ: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή, έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».
Με αφορμή, εξάλλου, την αναφορά που έγινε ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων, ο κ. Ρίζος τόνισε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε πού κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η 7μελής, αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις της είχε κρίνει κατά πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά (σσ: δύο μέλη που είναι πάρεδροι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο Τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει ότι οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων δεν είναι αντίθετες στις επιταγές των άρθρων 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος, ούτε προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Α΄ Τμήματος, αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και ένας σύμβουλος Επικρατείας εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές. Το όλο ζήτημα λόγω της σπουδαιότητας παραπέμφθηκε τότε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια όπου συζητήθηκε σήμερα. Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ