DefenceTech: Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι ευρωπαϊκές startups άμυνας
- 21/04/2025, 10:00
- SHARE

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την αναδυόμενη χρήση της τεχνολογίας στην άμυνα και στους μηχανισμούς εθνικής ασφάλειας έχουν επιφέρει συνεχείς αυξήσεις των στρατιωτικών και αμυντικών δαπανών. Ειδικά το 2024 ήταν μια χρονιά «τεκτονικών» αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, με την εύφλεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, να αυξήσουν τις στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες τους, ειδικά για τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, με την παγκόσμια αγορά του DefenceTech να φτάνει τα 491 δισ. δολάρια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ευρώπη, καθώς το 2024 οι επενδύσεις από Venture Capital Funds VCs αλλά και των φορέων από το Ευρωπαικό Ταμείο Άμυνας και το NATO Ιnnovation Fund σε DefenceTech εταιρείες έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων, έχοντας σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε μια τετραετία. «Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω ενδυνάμωσης του κλάδου της αμυντικής τεχνολογίας, με την ελληνική νεοφυής σκηνή κάθε άλλο παρά παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις» υπογραμμίζουν στο Fortune Greece στελέχη του κλάδου.
Υπερδύναμη η Γαλλία
Πρόσφατη έρευνα του Dealroom, της ερευνητικής ομάδας του NATO Innovation Fund για το αποτύπωμα της αμυντικής καινοτομίας στην Ευρώπη κατατάσσει τη Γαλλία στην πρώτη θέση, ως η χώρα που παράγει τις περισσότερες startups στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, με επτά επιχειρήσεις στη λίστα του «top20», ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με τέσσερις επιχειρήσεις και τη Γερμανία η οποία βρίσκεται στη τρίτη θέση. Μεταξύ των ισχυρών εταιρειών που προωθούν τεχνολογίες και λύσεις στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας είναι η γερμανική Helsing και η γαλλική Comand AI στην κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια, η επίσης γερμανική Quantum-Systems για αυτόνομα αεροπορικά συστήματα και η επίσης γαλλική STARK για διαστημικές υποδομές.
Η εμφάνιση της Ελλάδας
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας που «δείχνει» ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες για να ενισχύσει το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα είναι το γεγονός ότι στη λίστα της έρευνας της έχει εντάξει και μια ελληνική εταιρεία. Για την ακρίβεια τοποθετεί την ελληνική Delian Alliance Industries στις 20 κορυφαίες startups της Ευρώπης στην αμυντική τεχνολογία. H Delian ειδικεύεται στη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών, ενώ από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της είναι το σύστημα LAST (Autonomous Surveillance Tower), ο αυτόνομος πύργος επιτήρησης που με AI παρακολουθεί και ανιχνεύει απειλές σε πραγματικό χρόνο.
Το αντικείμενο των ευρωπαϊκών startups
Με βάση την έρευνα, τα πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο οι ευρωπαϊκές εταιρείες του defencetech είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα αεροπορικά και αμυντικά συστήματα, οι διαστημικές υποδομές και τα drones, η κυβερνοασφάλεια και το internet of things για κρίσιμες υποδομές, η ανίχνευση απειλών και η βιοτρομοκρατία, τα ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, οι εξομοιώσεις και η ανάλυση δεδομένων.
Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024, δηλαδή άγγιξαν τα 5,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την αύξηση των επιχειρηματικών κεφαλαίων για την τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια. Ουσιαστικά, διαπιστώθηκε ότι η όρεξη των επενδυτών για εταιρείες όπως η Helsing που αναπτύσσει αμυντικό λογισμικό και η Tekever που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη αψήφησαν την ευρύτερη κάμψη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης VC πέρυσι.
Το Ταμείο Καινοτομίας του NATO ξεκίνησε το 2022 για να συμβάλει στην κάλυψη ενός κενού στη χρηματοδότηση εταιρειών που εργάζονται σε στρατιωτικές και εμπορικές δυνατότητες, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είχαν την οικονομική δύναμη των ομοειδών τους στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών, ιδίως στην Ευρώπη, ήταν επί μακρόν επιφυλακτικοί ως προς την υποστήριξη εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας λόγω ηθικών ανησυχιών, αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.