TikTok: Το νέο «όπλο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και οι… φθηνές Birkin
- 17/04/2025, 20:30
- SHARE

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μεταφέρεται πλέον στις οθόνες των smartphones, με την πλατφόρμα TikTok να αναδεικνύεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε Κινέζους κατασκευαστές και τους αμερικανικούς δασμούς. Αντί για κρατικές ανακοινώσεις, τώρα οι επιθέσεις γίνονται μέσα από βίντεο που υπόσχονται τσάντες τύπου Birkin και ρούχα Lululemon σε τιμές χονδρικής.
Κινέζοι χρήστες του TikTok, όπως ο Wang Sen, ισχυρίζονται ότι είναι οι ίδιοι κατασκευαστές των πιο διάσημων δυτικών brands και καλούν τους καταναλωτές να παρακάμψουν τους δασμούς 145% του Ντόναλντ Τραμπ, αγοράζοντας απευθείας από τα εργοστάσιά τους. «Δεν θα πιστεύετε τις τιμές που θα σας δώσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα βίντεο, μπροστά από έναν τοίχο με πολυτελείς τσάντες.
Και φαίνεται πως οι Αμερικανοί ανταποκρίνονται. Το DHgate, πλατφόρμα γνωστή για την πώληση αντιγράφων επώνυμων προϊόντων, εκτοξεύθηκε στη δεύτερη θέση του App Store, ενώ το Taobao σκαρφάλωσε στην έβδομη.
Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί. Όπως επισημαίνουν στο CNN, είναι εξαιρετικά απίθανο αυτοί οι λογαριασμοί να ανήκουν σε πραγματικούς υπεργολάβους πολυτελών brands. Συχνά δεσμεύονται με ρήτρες εμπιστευτικότητας και δεν θα ρίσκαραν τη συνεργασία τους με κολοσσούς όπως η Lululemon ή η Chanel.
Η ίδια η Lululemon διέψευσε τις φήμες, λέγοντας ότι δεν συνεργάζεται με τους προμηθευτές των επίμαχων βίντεο και προειδοποίησε για παραποιημένα προϊόντα και παραπληροφόρηση. Αλλά το φαινόμενο καταδεικνύει μια βαθύτερη πραγματικότητα: την εξάρτηση των ΗΠΑ από την κινεζική παραγωγή.
Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Regina Frei από το University of the Arts London, πολλά luxury brands συναρμολογούν τμήματα των προϊόντων τους στην Κίνα, ολοκληρώνοντας την παραγωγή στην Ευρώπη. Η πολυτελής αλυσίδα εφοδιασμού είναι από τις πιο αδιαφανείς παγκοσμίως. Ακόμη και εργοστάσια στην Ιταλία ενδέχεται να έχουν κινεζική ιδιοκτησία ή διοίκηση.
Η “μάχη των brands” δείχνει έτσι να αποκτά νέα διάσταση: όχι μόνο γεωπολιτική, αλλά και ψηφιακή – με τις πλατφόρμες να μετατρέπονται σε εργαλεία στρατηγικής επιρροής και τους καταναλωτές σε άμεσους συμμάχους. Μένει να φανεί αν η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να ελέγξει αυτό το νέο, χαοτικό μέτωπο.