ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα: Δασμοί, πρώτο θέμα και στην ελληνική ατζέντα

ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα: Δασμοί, πρώτο θέμα και στην ελληνική ατζέντα
greek flag with coins on a map representing the economy, finance, and national identity of greece
Σύνοδος στη σκιά του δασμολογικού μπαράζ Τραμπ. Έρχεται υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία. Τι περιμένει η Ελλάδα.

Ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη αλλά και εκατοντάδες χρηματοοικονομικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο δίνουν αυτή την εβδομάδα το παρόν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Παγκόσμιας Τράπεζας που συνεδριάζει στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ.

Βασικά θέματα της ατζέντας όπως το κλίμα, το χρέος και ο πόλεμος στην Ουκρανία υποβαθμίζονται σε μια συγκυρία που οι κυβερνήσεις υπολογίζουν το κόστος από το μπαράζ διαταγμάτων του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Αναζητούν διεξόδους σε νέες διμερείς συμφωνίες και οι συνατήσεις στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες θα δώσουν ευκαιρία για διαπραγματεύσεις. Αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των δασμών αντί του Ουκρανικού, του πληθωρισμού, των ξένων επενδύσεων, του χρέους αλλά και της παγκόσμιας συνεργασίας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Εξάλλου, οι δασμοί επηρεάζουν και τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ που αναμένεται να δημοσιευθούν με αναθεώρηση προς τα κάτω για την παγκόσμια οικονομία, όπως προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Αν και διαβεβαίωσε πως δεν προβλέπεται παγκόσμια ύφεση, υπογράμμισε ότι οι οικονομίες των χωρών δοκιμάζονται από την αναδιάταξη του διεθνούς εμπορικού σκηνικού, εξέλιξη που προκλήθηκε από την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ και την αντίδραση της Κίνας και της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε ακραία αβεβαιότητα τις εμπορικές πολιτικές και σε έντονες διακυμάνσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα που σημείωσε ότι οι αναταράξεις έχουν κόστος και οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη θα περιλαμβάνουν σημαντικές μειώσεις συμπεριλαμβανομένης αναθεώρησης προς τα πάνω του πληθωρισμού για ορισμένες χώρες.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις της εβδομάδας, μέχρι τις 26 Απριλίου που κλείνει η αυλαία της συνόδου, θα έχει μεν ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά στο επίκεντρο θα βρεθεί ο Σκοτ Μπέσεντ, ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που είναι και ο βασικός διαπραγματευτής με τα επιτελεία των χωρών για τους δασμούς έχοντας ήδη κλεισμένα ραντεβού για συνέχεια συνομιλιών με τους υπουργούς Οικονομικών Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.

Από ελληνικής πλευράς, θα υπερασπιστεί τα τοπικά προϊόντα που πλήττονται από τους δασμούς ο Κυριάκος Πιερρακάκης επικεφαλής αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού και του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτρη Τσάκωνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, που είχε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, είχε τονίσει ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν κερδισμένους κι επομένως χρειάζεται ένα ενιαίο, ευρωπαϊκό μέτωπο και άνοιγμα σε νέες συνεργασίες.

Πάντως πέρα από win-win συμφωνίες η Ελλάδα θα διερευνήσει και επενδύσεις προβάλλοντας τις καλές επιδόσεις της οικονομίας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και το φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνόδου θα γίνουν συναντήσεις με επενδυτές, τραπεζίτες, στελέχη μεγάλων οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: