Η Βραζιλία ετοιμάζεται να γίνει η νέα «πρωτεύουσα του κακάο» με τη μεγαλύτερη φάρμα στον κόσμο

Η Βραζιλία ετοιμάζεται να γίνει η νέα «πρωτεύουσα του κακάο» με τη μεγαλύτερη φάρμα στον κόσμο
Photo: pixabay.com
Με επένδυση 300 εκατ. δολαρίων και την υποστήριξη γιγάντων όπως η Cargill και η Barry Callebaut.

Ο Μοΐζες Σμιτ, αγρότης από τη Βραζιλία, επιχειρεί να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας μέσω της δημιουργίας της μεγαλύτερης φάρμας κακάο στον κόσμο, στην πολιτεία Μπαΐα. Το φιλόδοξο εγχείρημά του, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύσσεται σε έκταση μεγαλύτερη από το νησί του Μανχάταν, σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή για την καλλιέργεια κακάο.

Η φάρμα βασίζεται σε σύγχρονες γεωργικές πρακτικές μεγάλης κλίμακας, με χρήση δέντρων υψηλής απόδοσης και σχεδόν πλήρη μηχανοποίηση – από την άρδευση και τη λίπανση έως την εφαρμογή φυτοφαρμάκων. Ο μόνος τομέας που δεν έχει ακόμα αυτοματοποιηθεί είναι η συγκομιδή των καρπών. Οι φυτεύσεις γίνονται με πυκνότητα 1.600 δέντρων ανά εκτάριο, έναντι μόλις 300 στις παραδοσιακές φάρμες, γεγονός που επιτρέπει εντυπωσιακές αποδόσεις.

Η πρώτη φάση του πρότζεκτ καλύπτει ήδη 400 εκτάρια και αποδίδει περίπου 3.000 κιλά κακάο ανά εκτάριο – δέκα φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο της Βραζιλίας και πολλαπλάσια σε σχέση με την Ακτή Ελεφαντοστού, τον σημερινό παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή. Ο τελικός στόχος του Σμιτ είναι να φτάσει τα 4.000 κιλά/εκτάριο. Παράλληλα, το φυτώριο του, υπό την εταιρεία BioBrasil, έχει τη δυνατότητα παραγωγής 10 εκατομμυρίων δενδρυλλίων ετησίως και εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες του δικού του έργου, αλλά και άλλες φάρμες κακάο.

Το εγχείρημα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων παικτών της βιομηχανίας. Η Cargill, κολοσσός στα αγροτικά προϊόντα και στις πρώτες ύλες τροφίμων, είναι εταίρος στην αρχική φάση του πρότζεκτ. Η Barry Callebaut, ο μεγαλύτερος προμηθευτής κακάο και σοκολάτας παγκοσμίως, έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με άλλο μεγάλο βραζιλιάνικο αγροτικό όμιλο για φάρμα 5.000 έως 7.000 εκταρίων στη Δυτική Μπαΐα. Η Mars έχει επίσης εγκαταστήσει πειραματική καλλιέργεια κοντά στο αγρόκτημα του Σμιτ.

Η κρίση που πλήττει τους βασικούς παραγωγούς κακάο της Δυτικής Αφρικής –κυρίως λόγω ασθενειών, κλιματικής αλλαγής και γήρανσης των φυτειών– έχει εκτοξεύσει τις τιμές του κακάο στα ύψη, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά των 13.000 δολαρίων ανά τόνο το 2024. Αυτή η συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για τη Βραζιλία να ανακτήσει τον ρόλο της στην παγκόσμια αγορά, όπου κάποτε κατείχε τη δεύτερη θέση μετά την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ωστόσο, υπάρχουν και προβληματισμοί. Ο κίνδυνος επιδημιών λόγω της εκτεταμένης χρήσης γενετικά όμοιων δέντρων (κλώνων) είναι υπαρκτός. Στη δεκαετία του 1980, η Βραζιλία επλήγη από τη «σκούπα των μαγισσών», έναν μύκητα που αφάνισε μεγάλες φυτείες κακάο. Ειδικοί ζητούν διαφοροποίηση και ανάπτυξη υβριδικών ποικιλιών που θα είναι πιο ανθεκτικές και κατάλληλες για την κάθε περιοχή.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι η ποιότητα των καρπών που καλλιεργούνται σε πλήρη ηλιοφάνεια, αφού παραδοσιακά η σκιά θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη φρούτων υψηλής γευστικής αξίας. Ωστόσο, πρώτες γευστικές δοκιμές τόσο από την Mars όσο και από το Κέντρο Καινοτομίας Κακάο της Βραζιλίας δείχνουν ότι η ποιότητα παραμένει εξαιρετική, υπό την προϋπόθεση σωστής μετασυλλεκτικής επεξεργασίας (ζύμωση – ξήρανση).

Αν οι προβλέψεις του Σμιτ και των υποστηρικτών του επαληθευτούν, η Βραζιλία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια αγορά κακάο και να μεταμορφώσει το μοντέλο παραγωγής σε μια από τις πιο παραδοσιακές και ευαίσθητες αγροτικές καλλιέργειες του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Reuters.com