Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει «παγώσει» η γραμμή του μετώπου για εκεχειρία – Η «τελική πρόταση» του Τραμπ για ειρήνη

Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει «παγώσει» η γραμμή του μετώπου για εκεχειρία – Η «τελική πρόταση» του Τραμπ για ειρήνη
(COMBO) This combination of pictures created on March 30, 2025 shows US President Donald Trump on Air Force One on March 28, 2025 and Russian President Vladimir Putin speaking in Murmansk on March 27, 2025. Trump on March 30, 2025, said he was "very angry, pissed off" with Putin for questioning Ukraine's leadership, NBC News reported. In a sharp change of tone to his normal stance towards Moscow, Trump told an NBC reporter that he was angered when Putin started getting into Ukrainian President Volodymyr Zelensky's credibility. Trump threatened "secondary tariffs" on Russian oil and said he planned to speak to Putin in the coming week. (Photo by Brendan SMIALOWSKI and Olga MALTSEVA / AFP) Photo: AFP
Με ρωσικό έλεγχο των εδαφών στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία πέρα από την τρέχουσα γραμμή του μετώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times επικαλούμενοι ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Πούτιν είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε περιοχές τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, σύμφωνα με τους FT.

Εάν σταματούσαν οι εχθροπραξίες και πάγωνε η γραμμή επαφής αυτό θα σήμαινε για τη Ρωσία πως θα εγκατέλειπε τη διεκδίκηση του συνόλου των εδαφών στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Έχει ήδη κυριεύσει μεγάλο μέρος τους κι έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους, κάτι που δεν αναγνωρίζουν ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο Ρώσος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή την παραχώρηση αν οι ΗΠΑ δεχθούν τις σημαντικότερες διεκδικήσεις του, ιδίως την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, και τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου η Ουκρανία να γίνει κράτος μέλος του NATO.

Το Κίεβο και ευρωπαίοι σύμμαχοί του από την άλλη απαιτούν την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014, θέση που ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο «μη ρεαλιστική».

Στο πεδίο των μαχών, η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέστρεψε 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης κατά τη διάρκεια της νύχτας στον ρωσικό εναέριο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Λονδίνο

Σημειώνεται πως στο Λονδίνο θα συναντηθούν την Τετάρτη Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποχωρήσει αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος σε μια συμφωνία.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία στρατηγός Κιθ Κέλογκ. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δεν θα συμμετάσχει πλέον στη συζήτηση στο Λονδίνο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Δεν ήταν σαφές εάν η απουσία του Ρούμπιο σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποβαθμίσει τις προσδοκίες τους για τις συνομιλίες, αφού ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα συνάψουν συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να τερματιστεί η τριετής σύγκρουση.

Αλλά λίγοι διπλωμάτες θεωρούσαν ότι αυτό ήταν ρεαλιστικό, δεδομένων των σημαντικών κενών που απομένουν. Οι προσδοκίες για μια σημαντική ανακάλυψη ήταν μικρές, παρά την πίεση του Τραμπ να καταστήσει αυτή τη στιγμή αποφασιστική.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας … Υποστηρίζουμε σαφώς τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να φέρει την ειρήνη (και) τις εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τη Ρωσία να δεσμευτεί για πλήρη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Ο Γουίτκοφ, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Λονδίνου. Αλλά, στο παράλληλο κομμάτι της διπλωματίας της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, θα συναντηθεί με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση του Λονδίνου αποτελεί συνέχεια μιας παρόμοιας συνόδου στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, όπου Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν τρόπους για την επίτευξη ειρήνης.

Ο στόχος την περασμένη εβδομάδα ήταν οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί να διαμορφώσουν μια κοινή θέση προσπαθώντας να φέρουν την Ουάσινγκτον πιο κοντά στις ευρωπαϊκές και ουκρανικές θέσεις, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Αλλά ορισμένες από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον ήταν απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές χώρες και το Κίεβο, δήλωσαν πολλές πηγές, αφήνοντας τις πλευρές διχασμένες.

Μεταξύ των αμερικανικών προτάσεων ήταν και η αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, μια κίνηση που δεν είναι σύμφωνη με την Ευρώπη και την Ουκρανία.

Πέρα από την Κριμαία, παραμένουν και άλλα σημαντικά σημεία εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης της Ρωσίας για άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κάτι στο οποίο η Ευρώπη αντιτίθεται σθεναρά, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Το Axios

Το αμερικανικό Axios δημοσίευσε την Τετάρτη ένα σχέδιο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία για το τέλος του πολέμου και το οποίο περιλαμβάνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως ρωσικής και την άτυπη αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στις κατεχόμενες από το 2022 περιοχές.

Σχολιάζοντας το σχέδιο, πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρωσία: «Περιγράφει με ακρίβεια τα οφέλη για τη Μόσχα, ενώ για την Ουκρανία μιλά με γενικότητες».

Ακόμα, το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με διανομή ρεύματος τόσο σε Ουκρανία όσο και Ρωσία.

Υπάρχει αναφορά και στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εξορυκτικά κοιτάσματα, την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.

Το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του απεσταλμένου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Πούτιν. Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη διάθεσης για ειρήνη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: