Εμπορικός πόλεμος: Ο Τραμπ υποσχέται να είναι «πολύ καλός» απέναντι στην Κίνα για τους δασμούς

Εμπορικός πόλεμος: Ο Τραμπ υποσχέται να είναι «πολύ καλός» απέναντι στην Κίνα για τους δασμούς
--FILE--National flags of China and the United States are seen in Ji'nan city, east China's Shandong province, 31 May 2019. Even as Chinese and American trade negotiators laid plans to maintain "intensive consultation" this month, President Donald Trump said he will impose 10% tariffs Sept. 1 on an additional $300 billion a year of imports from China. Trump disclosed the expansion of tariffs Thursday in a tweet in which he also complained that China failed to increase agricultural purchases and to cut off the flow of the opioid drug fentanyl to the U.S. from China as he said President Xi Jinping promised. Trump said the new duties will be in addition to the tariffs of as much as 25% on $250 billion a year of Chinese imports. The Dow Jones Industrial Average plunged 200 points following the news, erasing a gain of 300 points earlier in the day. China didn't immediately respond to Trump's tweet, which he concluded by writing, "We look forward to continuing our positive dialogue with China." (Photo by Da qing / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
«Θα μειωθούν σημαντικά, αλλά δεν θα είναι μηδενικοί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς στο Πεκίνο.

Μήνυμα προς το Πεκίνο για το ότι θα είναι «πολύ καλός» απέναντι στην Κίνα έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να είναι «πολύ καλός» με την Κίνα σε τυχόν εμπορικές συνομιλίες και ότι οι δασμοί θα μειωθούν αν οι δύο χώρες μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Θα μειωθούν σημαντικά, αλλά δεν θα είναι μηδενικοί», δήλωσε ο Τραμπ μετά τα προηγούμενα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ότι η αντιπαράθεση για τους δασμούς δεν είναι βιώσιμη. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «θα είμαστε πολύ καλοί και θα είναι πολύ καλοί και θα δούμε τι θα συμβεί».

Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς οι αμερικανικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα έχουν πληγεί από τότε που έθεσε σε εφαρμογή τους σαρωτικούς δασμούς στις 2 Απριλίου, ανακοινώνοντας αργότερα μια αναστολή 90 ημερών για τα περισσότερα έθνη. Οι δασμοί 145% που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα φέτος παραμένουν σε ισχύ, αν και έκανε εξαιρέσεις για τους υπολογιστές και τα δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

«Ο Τραμπ πανικοβάλλεται λόγω της πτώσης των αγορών και των ακόμη πολύ υψηλών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων», δήλωσε στο Bloomberg η Αλίσια Γκαρσία Ερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis. «Χρειάζεται μια συμφωνία και μάλιστα γρήγορα. Η Κίνα δεν χρειάζεται να προσφέρει κάτι μεγάλο υπό αυτές τις συνθήκες».

Η Κίνα δεν έχει απαντήσει επισήμως στην υπόσχεση του Τραμπ να παίξει «ωραία», αλλά το μέσο ενημέρωσης Cailian το χαρακτήρισε «σημάδι ότι ο Τραμπ ήδη μαλακώνει τη στάση του στην πολιτική δασμών που υπογράφει».

Το Πεκίνο επισήμανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θέλει να δει μια σειρά από βήματα από την κυβέρνηση Τραμπ προτού συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις, ιδίως τον περιορισμό των υποτιμητικών σχολίων από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Άλλοι όροι περιλαμβάνουν μια πιο συνεπή θέση των ΗΠΑ και μια προθυμία να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Κίνας γύρω από τις αμερικανικές κυρώσεις και την Ταϊβάν, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις σκέψεις της κινεζικής κυβέρνησης και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Πεκίνο θέλει επίσης οι ΗΠΑ να ορίσουν ένα πρόσωπο αναφοράς για τις συνομιλίες που θα έχει την υποστήριξη του προέδρου και θα μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας συμφωνίας που θα μπορεί να υπογράψουν ο Τραμπ και ο Σι ταν συναντηθούν, δήλωσε το πρόσωπο.

Το Πεκίνο είχε εκφράσει νωρίτερα τη δυσαρέσκειά του για τα σχόλια που έκανε ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς για τους «Κινέζους αγρότες», με έναν διπλωμάτη να τα αποκαλεί «αδαή και ασεβή».

Το μήνυμα του Σι

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι οι δασμολογικοί και εμπορικοί πόλεμοι υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών, πλήττουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Πεκίνο, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος και να πραγματοποιήσει «σε βάθος» συνεργασία με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν για την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: