Πόλεμος στην Ουκρανία: Ναυάγησαν οι συζητήσεις στο Λονδίνο – Οι ΗΠΑ μιλούν για «εγκατάλειψη εδαφών»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ναυάγησαν οι συζητήσεις στο Λονδίνο – Οι ΗΠΑ μιλούν για «εγκατάλειψη εδαφών»
Ukraine, Russia and eurounion countries military conflict. Geopolitical concept. Photo: Shutterstock
Η Ρωσία συνεχίζει τον διάλογο για μια πιθανή διευθέτηση με τις ΗΠΑ, αλλά δεν βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη ή την Ουκρανία, είπε το Κρεμλίνο.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ναυάγησαν την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε αιφνιδίως το ταξίδι του στο Λονδίνο και οι διαπραγματεύσεις υποβαθμίστηκαν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το «άκυρο» του Ρούμπιο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποχωρήσει αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος σε μια συμφωνία. Ο Τραμπ αύξησε την πίεση την Κυριακή όταν δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα συνάψουν συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να τερματιστεί ο τριετής πόλεμος.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ρούμπιο είχε επισημάνει στους Βρετανούς οικοδεσπότες του τις ανησυχίες του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επανέλθει στις πιο σκληρές θέσεις της, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Ο Ρούμπιο μίλησε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι αργά την Τρίτη και δήλωσε ότι προσβλέπει στον επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού του τους επόμενους μήνες μετά τις «τεχνικές συναντήσεις» της Τετάρτης.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στο Λονδίνο μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στους τρόπους επίτευξης πλήρους και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη.

«Παρά τα πάντα, θα εργαστούμε για την ειρήνη», ανέφερε στα social media.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια μιας παρόμοιας συνόδου στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, όπου Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν τρόπους για να προχωρήσουν και να περιορίσουν τις θέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, παρουσίασε στους συμμετέχοντες ένα έγγραφο στο οποίο περιγράφονται προτάσεις στις οποίες η Ουκρανία ειδικότερα, αλλά και η Ρωσία, θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Οι διπλωμάτες διέφεραν ως προς το αν το έγγραφο θέσεων αποτελούσε μια σταθερή θέση των ΗΠΑ ή ένα σημείο εκκίνησης για να συνεργαστούν με την Ουκρανία και τους Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς συμμάχους της για να διαμορφώσουν μια κοινή θέση προτού τη μεταφέρουν στη Ρωσία.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, μιλώντας από την Ινδία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και αναφερόμενος στο ουκρανικό, είπε πως ΗΠΑ έχουν εκδώσει μια «πολύ ρητή πρόταση» προς τη Ρωσία και την Ουκρανία σχετικά με την πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία, προσθέτοντας ότι «ήρθε η ώρα είτε να πουν ναι είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία».

«Οι σημερινές γραμμές, κάπου κοντά σε αυτές, είναι εκεί που τελικά, νομίζω, θα τραβήξετε τις νέες γραμμές στη σύγκρουση». Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα έπρεπε να εγκαταλείψουν κάποια εδάφη που η κάθε πλευρά ελέγχει σήμερα.

«Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες εδαφικές ανταλλαγές», δήλωσε ο Βανς, προσθέτοντας ότι ενώ τα σύνορα μπορεί να μην καταλήξουν στις ακριβείς γραμμές του μετώπου, όπως είναι τώρα, για να σταματήσουν οι σκοτωμοί πρέπει και οι δύο πλευρές «να κατεβάσουν τα όπλα τους, να παγώσουν αυτό το πράγμα και να προχωρήσουν στην πραγματική οικοδόμηση μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».

Δύσκολες προτάσεις

Ορισμένες από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον ήταν απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές χώρες και το Κίεβο, δήλωσαν πολλές πηγές, αφήνοντας τις πλευρές διχασμένες, αλλά ακόμη αισιόδοξες ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νουέλ Μπαρό δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ευρωπαίοι είχαν περιγράψει λεπτομερώς στις Ηνωμένες Πολιτείες ποιες θεωρούν ως τις μη διαπραγματεύσιμες πτυχές μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο Ρούμπιο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το αμερικανικό πλαίσιο που πρότεινε ο ίδιος και ο Βίτκοφ στο Παρίσι έτυχε ενθαρρυντικής υποδοχής.

Όμως οι πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των αμερικανικών προτάσεων ήταν και η αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, μια κίνηση που δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από την Ευρώπη και την Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε επίσης να αποδεχθούν την πραγματικότητα του ελέγχου από τη Ρωσία του υπόλοιπου 20% του εδάφους της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αποκλειόταν και οι ΗΠΑ θα άρχιζαν να αίρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι συνομιλίες στο Λονδίνο είχαν ως στόχο να εργαστούν για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθούν τομείς που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τη Μόσχα και να ανοίξουν μια σοβαρή διαπραγμάτευση, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Πέρα από την Κριμαία, παραμένουν και άλλα σημαντικά σημεία εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης της Ρωσίας για άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κάτι στο οποίο η Ευρώπη αντιτίθεται σθεναρά, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Η Ουάσινγκτον πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι θα ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επανεκκίνηση του εργοστασίου.

Ορισμένες από τις ιδέες της Ουάσινγκτον είναι επίσης πιθανό να δυσαρεστήσουν τη Μόσχα. Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν πιέζουν το ρωσικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και δεν αντιτίθενται σε μια ευρωπαϊκή δύναμη ως μέρος των μελλοντικών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ο Γουίτκοφ δεν είχε λάβει μέρος στις συνομιλίες του Λονδίνου. Αλλά, στο παράλληλο κομμάτι της διπλωματίας της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ανέτρεψε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, πιέζοντας την Ουκρανία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ παράλληλα χαλάρωσε πολλά από τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την πλήρους κλίμακας εισβολή της το 2022.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία έως τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και ενέχει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της πυρηνικά εξοπλισμένης Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν «πολλές αποχρώσεις» γύρω από τις συνομιλίες για την εξεύρεση τρόπου τερματισμού της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι οι θέσεις των διαφόρων πλευρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν έχουν ακόμη περιοριστεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει τον διάλογο για μια πιθανή διευθέτηση με τις ΗΠΑ, αλλά δεν βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη ή την Ουκρανία.

Ο Πούτιν παρέμεινε ανοιχτός σε συνομιλίες με όλα τα μέρη, πρόσθεσε ο Πεσκόφ και είπε ότι η Μόσχα χαιρετίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ;

Πηγή: reuters.com