Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη «χρωστά» έναν μεγάλο σεισμό

Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη «χρωστά» έναν μεγάλο σεισμό
ISTANBUL, TURKIYE - APRIL 24: Residents spend the night at Fatih Mosque, setting up tents following a 6.2 magnitude earthquake strikes Istanbul with the epicenter in Istanbul, Turkiye on April 24, 2025. Islam Yakut / Anadolu (Photo by Islam Yakut / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
«Οι επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα είναι δυσανάλογα βαριές λόγω της αστικής δόμησης και της χαμηλής ποιότητας πολλών κτηρίων», τόνισε.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στο ΕΡΤΝews ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, για την έντονη σεισμική ακολουθία στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα». Παράλληλα, προειδοποίησε ό,τι, «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».​

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο αστικό και βιομηχανικό κέντρο που αντιμετωπισε προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ παρότι ήταν. Και όπως ανέφερε, «φανταστείτε τι θα προκαλούσε ένας σεισμός 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ πιο κοντά στην Πόλη».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα». Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό. Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».

Ερωτηθείς για το εάν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Πόλη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο καθηγητής σεισμολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας: «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνουν οι προσομειώσεις

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία στο ρήγμα των Ανατολίας επισήμανε: «Δεν ανησυχούν μόνο οι Τούρκοι συνάδελφοι, αλλά όλη η επιστημονική κοινότητα. Έχουν γίνει διεθνείς έρευνες και προσομοιώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα είναι δυσανάλογα βαριές λόγω της αστικής δόμησης και της χαμηλής ποιότητας πολλών κτηρίων», τόνισε.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που εντάσσεται σε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με περισσότερους από 130 μετασεισμούς καταγεγραμμένους ο κ. Παπαζάζος ανέφερε ότι «ο μεγαλύτερος μετασεισμός έφτασε τα 5,5 Ρίχτερ. Είναι μια πλούσια ακολουθία και θα εξεταστεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».

Όσον αφορά με το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος δήλωσε. «Η ακολουθία εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων – κάτι που συνάδει με έναν κύριο σεισμό αυτού του μεγέθους – και δεν έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα».

Σχετικά με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επισήμανε ότι είναι «μια μεγάλη σεισμική ζώνη με ιστορικό πολύ ισχυρών σεισμών» προσθέτοντας ότι «σεισμοί της τάξης του 7 με μέγιστο τα 7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαζάχος στάθηκε και στη σημασία της ατομικής ευθύνης στην προετοιμασία για σεισμούς, λέγοντας πως: «Ο κάθε πολίτης πρέπει να εξετάσει την κατάσταση του σπιτιού του. Αν έχει δομικά προβλήματα, δεν προσφέρει ασφάλεια ούτε σε μικρούς σεισμούς. Επίσης, να τηρούνται βασικά μέτρα προστασίας, όπως αυτά που προτείνει ο ΟΑΣΠ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πηγή: ΕΡΤ