Kορυφαία η επίδοση της Ελλάδας στη μείωση χρέους- Τι δείχνουν στοιχεία Eurostat, ΔΝΤ
- 24/04/2025, 09:51
- SHARE

Ως θετικό σήμα για τις αγορές μεταφράζεται η κορυφαία επίδοση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της ΕΕ στη μείωση του δημόσιου χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ), που επιτυγχάνεται χάρη στην ανάπτυξη, τα υπερπλεονάσματα και τις πρόωρες αποπληρωμές, με στόχο το 2032 η χώρα να μην είναι η πιο υπερχρεωμένη στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους αποπληρώθηκαν άλλα 8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου φτάνοντας συνολικά τα 16 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών στα τέλη του 2022 και του 2023 ενώ έχει προαναγγελθεί και νέα προεξόφληση 5,3 δισ. ευρώ για το 2025. Πιθανόν το ποσό θα αυξηθεί λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει την εξόφληση του πρώτου δανείου διάσωσης ύψους 52,3 δισ. ευρώ. Εξάλλου, έχει δεσμευτεί για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% το 2030.
Σήμερα είναι στο 153,6% του ΑΕΠ και σε απόλυτο μέγεθος σε 364,88 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που καθιστούν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ, με βάση τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Αν και το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ η πρόοδος που καταγράφει για τη μείωσή του είναι υποδειγματική.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2024 οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2024. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Πολωνία (+2,0 ποσοστιαίες μονάδες – π.μ.), Ρουμανία και Σουηδία (και οι δύο +1,6 π.μ.), Μάλτα (+1,5 π.μ.) και Ολλανδία (+1,2 π.μ.). Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παρέμεινε σταθερός στη Φινλανδία ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ελλάδα (-4,7 π.μ.), για να ακολουθήσει η Κύπρος (-4,1 π.μ.), η Ισπανία (-2,5 π.μ.), η Δανία (-2,3 π.μ.), η Πορτογαλία (-2,2 π.μ.) κ.α..
Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και πάλι η Ελλάδα εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με μείωση κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησε η Κύπρος (-8,6 π.μ.), η Κροατία (-4,3 π.μ.), η Ισπανία (-3,3 π.μ.), η Πορτογαλία (-2,8 π.μ.) κ.α.. Επίσης, 16 κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση στο λόγο του χρέους τους προς το ΑΕΠ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2024, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Ρουμανία (+5,9 π.μ.), Πολωνία (+5,7 π.μ.), Φινλανδία (+4,5 π.μ.), Σλοβακία (+3,6 π.μ.), Εσθονία (+3,4 π.μ.), Αυστρία (+3,3 π.μ.) και Γαλλία (+3,2 π.μ.).
Σημειώνεται τέλος ότι και το ΔΝΤ κάνει αναφορά στις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όπως αναφέρει στην έκθεση για τις δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών μελών του, την επόμενη πενταετία αναμένεται μείωση άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων στο χρέος προς ΑΕΠ της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου και της Πορτογαλίας αν και σε Βέλγιο, Γαλλία και Σλοβακική Δημοκρατία προβλέπεται αύξηση κατά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνει δε ότι οι πιέσεις δαπανών για υγεία, συνταξιοδοτικό και άμβλυνση των πιθανών επιπτώσεων από τους δασμούς ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω τους κινδύνους για το χρέος και να επιβαρύνουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.