Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σε «μαύρη λίστα» οι λομπίστες της Huawei

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σε «μαύρη λίστα» οι λομπίστες της Huawei
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
«Η Επιτροπή δεν θα έχει συναντήσεις με ομάδες πίεσης και/ή εμπορικές ενώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Huawei και/ή μιλούν εκ μέρους της», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής στο POLITICO

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει πλέον επαφές με οργανισμούς που συνδέονται με τη Huawei, μετά από έρευνα για φερόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που φέρεται να ωφέλησε τη κινεζική τεχνολογική εταιρεία.

«Η Επιτροπή δεν θα έχει συναντήσεις με ομάδες πίεσης και/ή εμπορικές ενώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Huawei και/ή μιλούν εκ μέρους της», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής στο POLITICO.

Η Επιτροπή είχε ήδη απαγορεύσει από τον Μάρτιο «επαφή και συναντήσεις» με στελέχη της Huawei, λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη έρευνας από τις βελγικές αρχές για ενδεχόμενη διαφθορά από την κινεζική εταιρεία στις Βρυξέλλες. Η χθεσινή δήλωση πρόσθεσε ότι η απαγόρευση επεκτείνεται και σε «οποιονδήποτε μεσάζοντα ενεργεί εκ μέρους της Huawei και επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναντήσεις ή άλλες επαφές με προσωπικό της Επιτροπής για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας».

Τουλάχιστον οκτώ άτομα έχουν κατηγορηθεί από τον Βέλγο εισαγγελέα — συμπεριλαμβανομένου ενός εκ των ανώτατων στελεχών της Huawei στην Ευρώπη — για ενεργητική διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έπειτα από σειρά αστυνομικών εφόδων σε Βέλγιο, Γαλλία και Πορτογαλία.

Η Huawei εμφανίζεται ως μέλος σε 22 ενώσεις στο μητρώο διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καταγράφει τη δραστηριότητα των εταιρικών ομάδων πίεσης. Ορισμένες εξ αυτών, όπως οι DigitalEurope, BusinessEurope και το European Internet Forum, έχουν ήδη αναστείλει τη συμμετοχή της Huawei ως απάντηση στο σκάνδαλο δωροδοκίας.

Άλλοι οργανισμοί δήλωσαν στο POLITICO στα τέλη Μαρτίου ότι «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις», ενώ κάποιοι προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε αποστασιοποίηση από την εταιρεία.

Στον οργανισμό SolarPower Europe, οι εκπρόσωποι της Huawei εξακολουθούν να κατέχουν καίριες θέσεις, ωστόσο — σύμφωνα με σχετική δήλωση εκπροσώπου του οργανισμού — έχει περιοριστεί η «οικονομική δέσμευση που δεν σχετίζεται με ιδιότητα μέλους» της εταιρείας. Ο οργανισμός δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του POLITICO για ενημέρωση σχετικά με τη συνεργασία του με τη Huawei.

Το think tank CERRE, στο οποίο η Huawei είναι μέλος, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει για το συγκεκριμένο άρθρο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια (ECSO), στον οποίο η Huawei εξακολουθεί να αναφέρεται ως μέλος, δήλωσε ότι επανεξετάζει το καθεστώς της εταιρείας, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις 29 Απριλίου.

Άλλοι οργανισμοί στους οποίους αναφέρεται η Huawei ως μέλος, όπως οι Eurelectric, European Association for Storage of Energy, Bruegel, FTTH και ECTA, δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο ή για επικαιροποίηση προηγούμενων δηλώσεων σχετικά με τη συνεργασία τους με την κινεζική εταιρεία.

Η Huawei δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Σε προηγούμενη δήλωσή της, ανέφερε: «Η εταιρεία ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στη διαφθορά. Όπως πάντα, δεσμευόμαστε πλήρως για τη συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: