Metron: Επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ για «έξυπνους» ανελκυστήρες
- 28/04/2025, 18:40
- SHARE

Τα 30 χρόνια λειτουργίας της συμπληρώνει φέτος η Metron, η ελληνική εταιρεία ανελκυστήρων με έδρα τη Θεσσαλονίκη η οποία ιδρύθηκε το 1995 και σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες, σε 5 ηπείρους, ενώ εξάγει άνω του 90% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.
Ο εορτασμός των τριών δεκαετιών συμπίπτει με την υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου, ύψους 8 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, και αφορά στην επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, από τα 15.000 τ.μ. που είναι σήμερα σε 18.000 τ.μ., στην απόκτηση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, σε κτήρια logistics, ρομποτικά συστήματα, καθώς επίσης και στην αλλαγή ERP συστήματος.
Όπως ανέφερε ο co – CEO και 2ης γενιάς επιχειρηματίας, Βασίλης Σάνδρος, το 90% του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος, μέχρι το καλοκαίρι, και θα παραδοθεί πλήρως αρχές του 2026.
«Ως εταιρεία θέλουμε, τόσο το εργοστάσιο που βρίσκεται στις Σέρρες, όσο και τα προϊόντα μας να αναπτύσσονται διαρκώς και να γίνονται όλο και πιο “έξυπνα”. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που κινείται στη λογική του b2b, δεν πουλάμε απευθείας στον τελικό καταναλωτή, και οι πελάτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι εγκαταστάτες και συντηρητές ασανσέρ» τόνισε ο κ. Σάνδρος διευκρινίζοντας πως η εταιρεία του κατέχει το 35% της ελληνικής αγοράς και ανταγωνίζεται παίκτες όπως η Kleeman και η Doppler.
Τα 2/3 του τζίρου της Metron προέρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Πιο δυνατές αγορές θεωρούνται η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία, ενώ στο top5 με τις καλύτερες επιδόσεις συγκαταλέγονται Ισραήλ και ΗΑΕ. «Κάθε χρόνο διεκπεραιώνουμε περίπου 4.000 projects. Για τα επόμενα χρόνια ο στόχος μας είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στη Βόρεια Αμερική, όπου από κοινού με συνεργάτη μας σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και μια νέα εταιρεία».
Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο όγκος δουλειάς στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Σάνδρος ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε άνθιση και νέα έργα κάνουν την εμφάνισή τους. Παραδέχεται, ωστόσο, πως η ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 25%-35% που κατέγραφε την τελευταία τριετία η εγχώρια αγορά, σταδιακά έχει αρχίσει να εκτονώνεται.
Συνολικά στην Metron απασχολούνται 260 εργαζόμενοι, με τους 220 να προέρχονται από την τοπική κοινωνία των Σερρών και τους υπόλοιπους να εργάζονται στα γραφεία που διαθέτει η εταιρεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πολωνία και Γερμανία.
Ο “πονοκέφαλος” με τους ανελκυστήρες κατοικιών και τα τσουχτερά πρόστιμα
Σχολιάζοντας την εξάμηνη παράταση που αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με τη διαδικασία συμμόρφωσης των διαχειριστών πολυκατοικιών με τις υποχρεώσεις για την πιστοποίηση των ανελκυστήρων, ο κ. Σάνδρος τόνισε πως στην Ελλάδα επίσημα καταγεγραμμένοι στο ηλεκτρονικό μητρώο ανελκυστήρων είναι 450.000 ανελκυστήρες και πως υπάρχουν σχεδόν 300.000 που είναι «φαντάσματα» και δεν γνωρίζουμε τίποτα για ύπαρξη και την ασφάλειά τους. Ο λόγος που δεν δηλώθηκαν ποτέ έχει να κάνει με το ότι οι ένοικοι της πολυκατοικίας θέλουν να απαλλαγούν από τα … κόστη συντήρησης.
Διευκρίνισε δε πως, βάσει νόμου, οι ιδιώτες οφείλουν να συντηρούν τους ανελκυστήρες μια φορά το μήνα και τα δημόσια κτήρια δύο φορές το μήνα, και πρόσθεσε πως ενώ στην Ευρώπη τυπικά ένα ασανσέρ έχει διάρκεια ζωής τα 15 με 20 έτη, στην Ελλάδα το νούμερο ξεπερνά τα 35 με 40 χρόνια με την ηλικία του ανελκυστήρα να είναι, τις περισσότερες φορές, ίδια με αυτή που χτίστηκε το κτήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία για την υποχρεωτική επιθεώρηση και καταχώριση των ανελκυστήρων –που είχε αρχικά οριστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2024– μετατέθηκε για τις 30 Ιουνίου 2025, μετά από αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ και επαγγελματικών φορέων του κλάδου, οι οπυπουργείο ανάοίοι προειδοποίησαν ότι χιλιάδες πολυκατοικίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτήρισε την παράταση εύλογη και αναγκαία, σημειώνοντας ότι θα επιτρέψει την αντικατάσταση ή τον εκσυγχρονισμό παλαιών ανελκυστήρων με πιο ήπιο ρυθμό και χωρίς καταλογισμό των υψηλών προστίμων.