Πέρασε στην αιωνιότητα ο πάπας Φραγκίσκος – Ετάφη στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε

Πέρασε στην αιωνιότητα ο πάπας Φραγκίσκος – Ετάφη στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε
Pope Francis presides over a solemn mass opening a public concistory in St. Peter s Basilica at The Vatican, where he elevated 21 new cardinals in Vatican, 2024/12/7. Photograph by ALESSIA GIULIANI / CPP / HANS LUCAS. Le pape Francois preside la messe solennelle d ouverture d un concistoire public dans la basilique Saint-Pierre au Vatican, ou il a eleve 21 nouveaux cardinaux au Vatican, 2024/12/7. Photographie ALESSIA GIULIANI / CPP / HANS LUCAS. (Photo by ALESSIA GIULIANI / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με τη δική του βούληση, ήταν «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου»

Στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης, της Ρώμης, μεταφέρθηκε με πομπή το φέρετρο του πάπα Φραγκίσκου μετά την ολοκλήρωση της κηδείας…

Εκεί που ζήτησε να ταφεί «ο πάπας των φτωχών», σε λίγα μέτρα απόσταση από την βυζαντινή εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού, μπροστά από την οποία συνήθιζε να γονατίζει και να προσεύχεται, κάθε φορά που επέστρεφε από το εξωτερικό. 

Η πομπή κάλυψε απόσταση έξι  χιλιομέτρων, στο ιστορικό  κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στον ναό, περίμεναν το φέρετρο σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου». Πρόκειται για μετανάστες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ, άστεγους, τους οποίους ο πάπας είχε γνωρίσει προσωπικά και που είχε προσπαθήσει να κατανοήσει και να  βοηθήσει με τον δικό του, άμεσο τρόπο. Ο καθένας άφησε πάνω στον τάφο  ένα άσπρο τριαντάφυλλο, το λουλούδι που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Οι κάμερες, όμως, δεν μπήκαν στην εκκλησία, για να καταγράψουν την τελετή της ταφής. Η Σάντα Μαρία Ματζιόρε θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όταν είναι βέβαιο ότι  θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού πάπα. 

Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου ξεκίνησε στις 10 το πρωί, ώρα Ιταλίας, και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες. Την τελετή παρακολούθησαν διακόσιες χιλιάδες πιστοί και  πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στην Ρώμη βρέθηκαν εκατόν εβδομήντα ξένες αντιπροσωπείες.

Χθες το απόγευμα έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε και το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 

Στους ηγέτες που θέλησαν να πουν το στερνό αντίο στον Αργεντινό ποντίφικα, συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς  Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Παρών και ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, παρά την έντονη κριτική που είχε ασκήσει σε πολλές θέσεις και δηλώσεις του Αγίου Πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών. 

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου,  πάντα από την Αργεντινή, δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη, βρέθηκε και ο εγγονός του πάπα Φραγκίσκου, Μάουρο Μπεργκόλιο. Εργάζεται ως νοσηλευτής και είχε δηλώσει ότι ήθελε να έρθει στην Ρώμη,  αλλά  δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για το ταξίδι.  Παρέστη, τελικά, στην κηδεία χάρη σε  ιδιοκτήτρια  πρακτορείου ταξιδίων της χώρας του, η οποία πρόσφερε το αεροπορικό εισιτήριο, στον ίδιο και στην σύζυγό του. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο ” Αδελφός εν Χριστώ” του εκλιπόντα ποντίφικα, κάθησε, βάσει του πρωτόκολλου του Βατικανού, πολύ κοντά στο φέρετρο.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους τους καρδινάλιους, με απλούστερο και πιο σύντομο τελετουργικό σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ποντίφικα.

Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με τη δική του βούληση, είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης», όπως είχε γράψει ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Μετά από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι  φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα  παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα  ποιμαντικά του ταξίδια. 

Καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε: Ο πάπας Φραγκίσκος στάθηκε πάντα στο πλευρό των ασθενέστερων και εργάστηκε για την ειρήνη

“Ευχαριστώ όλους τους διεθνείς ηγέτες που δείχνουν την αγάπη τους στον παπα”, υπογράμμισε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

“Το έργο του εκλιπόντα ποντίφικα άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος από το τζιπ πάπα μομπάιλ, παρά τα προβλήματα υγείας του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τόσο το ποίμνιό του, που του αφιέρωσε την ζωή του”, πρόσθεσε ο καρδινάλιος.

Όπως τόνισε ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, “ο Φραγκίσκος Θέλησε να σταθεί στο πλευρό όλων, ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσκολία, ξοδεύοντας όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και ξεχασμένους. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και απευθύνθηκε και σε όσους είναι μακριά από την Εκκλησία”. Διότι “για τον εκλιπόντα ποντίφικα, η Εκκλησία πρέπει να διατηρεί διαρκώς τις πύλες της ανοικτές προς όλους”.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καρδινάλιος αναφέρθηκε με έμφαση στο πρώτο ταξίδι του πάπα, μετά την εκλογή του, στο νησί της Λαμπεντούζα “και στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο”.

Με γνώμονα, πάντα, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια προς μετανάστες και πρόσφυγες, διότι, όπως έλεγε ο Φραγκίσκος, “ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του”.

“Ο Φραγκίσκος ζητούσε πάντα ειρήνη, καλώντας σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, διότι ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα”, τόνισε τέλος ο Ιταλός γηραιός καρδινάλιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: