Κρίστιαν Χατζημηνάς (Business Monitor): Πώς θα ξαναγίνει πράξη η βιομηχανική “αναγέννηση” της Ελλάδας

Μέσα από την κάμερα του Business Monitor, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς αποκαλύπτει πώς η καινοτομία, η στρατηγική εξωστρέφειας και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια νέα αναπτυξιακή σελίδα.  

Στο 14ο επεισόδιο του Business Monitor, ο Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece, φιλοξένησε τον Κρίστιαν Χατζημηνά, πρόεδρο της ΕΕΝΕ, ιδρυτής & CEO ΤHEON GROUP & Ιδρυτή EFA GROUP, σε μια αποκαλυπτική συζήτηση για τη βιομηχανία, την καινοτομία και τη διεθνή επιχειρηματική του πορεία.

Η επαναβιομηχανοποίηση της Ελλάδας: Ένα όραμα για το μέλλον

Ο κ. Χατζημηνάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα βγήκε από την οικονομική κρίση χάρη στον κλάδο της μεταποίησης και όχι αποκλειστικά λόγω του τουρισμού. Τόνισε, δε, την ανάγκη για επαναβιομηχανοποίηση της χώρας, με στόχο τη θωράκιση της οικονομίας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει αυτάρκεια σε βασικούς τομείς, χωρίς να γίνεται απομονωμένη, και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις εξαγωγές της, ώστε να στηρίξει και άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Χατζημηνάς αναφέρθηκε και στη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει η ΕΕΝΕ στο σύγχρονο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα. Όπως τόνισε, η ΕΕΝΕ εκπροσωπεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών που δεν αρκούνται σε γενικές διακηρύξεις, αλλά επεξεργάζονται συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής, προσανατολισμένες στην επανεκβιομηχάνιση, τη στήριξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας.

Επιπλέον, σημείωσε πως γίνεται στοχευμένος διάλογος με την Πολιτεία και τους θεσμούς και έκανε αναφορά στις βασικές προτάσεις της ΕΕΝΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα:

  • Τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογικών απαλλαγών.
  • Την ανάγκη για άμεση απόσβεση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Τη σύνδεση των φορολογικών κινήτρων με την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ειδικά σε τομείς όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση των μισθών χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας, και παραγωγικότητα χωρίς επένδυση στην εκπαίδευση δεν γίνεται», υπογράμμισε.

Η θεαματική πορεία της THEON

Η THEON έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των στρατιωτικών ηλεκτροοπτικών συστημάτων, με παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες. Η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ το 2024 και η κεφαλαιοποίησή της που πλέον αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ επιβεβαιώνουν τη δυναμική της. Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς αποκάλυψε ότι νέες στρατηγικές εξαγορές είναι στα σκαριά, με στόχο την περαιτέρω επέκταση στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Επιπλέον, επεσήμανε ότι μια επιχείρηση δεν πρέπει απλά να προωθεί τα προϊόντα της σε μια ξένη αγορά, αλλά να μετατρέπεται σε κομμάτι της και να επενδύει: «Δεν αρκεί να πουλάς προϊόντα στο εξωτερικό. Πρέπει να δημιουργείς ρίζες στις τοπικές κοινωνίες, να επενδύεις και να αναπτύσσεσαι μαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα projects της THEON σε Ινδία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία, Βέλγιο και ΗΠΑ.

Ο κ. Χατζημηνάς αναφέρθηκε και στα φιλόδοξα σχέδιά του για το EFA Group, το οποίο χαρακτηρίζει ως τον δεύτερο μεγάλο πυλώνα του επιχειρηματικού του οράματος. To EFA Group, έχοντας ήδη ισχυρή παρουσία στον τομέα της αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας, βρίσκεται σε φάση ταχείας εκβιομηχάνισης και επέκτασης. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου περιλαμβάνει την κατασκευή ενός τρίτου, υπερσύγχρονου εργοστασίου — με την κωδική ονομασία «Αντικύθηρα» — καθώς και την πραγματοποίηση εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με συνολικές επενδύσεις που θα φτάσουν τα 70 έως 100 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επεσήμανε, ο στόχος για το EFA Group είναι να επαναλάβει την επιτυχία της THEON, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία σε τομείς όπως τα UAVs, σε πλατφόρμες επικοινωνιών και τα λογισμικά άμυνας, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα καινοτομίας με διεθνή αποτύπωμα, ενώ άφησε ανοιχτό τον δρόμο αναζήτησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Η σημασία της εκπαίδευσης και της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκεια της συζήτης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και στη δυναμική της να μεταμορφώσει το επιχειρηματικό και βιομηχανικό τοπίο. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζημηνάς, σε αντίθεση με τη διαδεδομένη άποψη ότι το AI αφορά κυρίως τα υψηλόβαθμα στελέχη ή τα κεντρικά γραφεία, η πραγματική επανάσταση θα συμβεί μέσα στα εργοστάσια και τις γραμμές παραγωγής.

Ο κ. Χατζημηνάς τόνισε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την αναβάθμιση δεξιοτήτων στον παραγωγικό τομέα είναι κρίσιμη για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ουσιαστική πρόκληση δεν είναι μόνο η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αλλά η εκπαίδευση και η διαρκής αναβάθμιση των ανθρώπων που θα τις χρησιμοποιήσουν.

Δείτε ολόκληρο το 14ο επεισόδιο του Business Monitor εδώ:

Συντονιστείτε κάθε Σάββατο στις 19.00 στη συχνότητα του ONE CHANNEL.

Δείτε όλα τα επεισόδια της εκπομπής Business Monitor στο Youtube.

Παραγωγή: Forward Media
Strategic Communication Partner: Danezis Stories
Παρουσίαση: Τάσος Ζάχος
Αρχισυνταξία: Βασίλης Σαμούρκας
Συντακτική Ομάδα: Μαρία Ακριβού, Ιωάννα Θωμά, Αλεξάνδρα Γκίτση

Περισσότερο Business Monitor: