Ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός

Ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός
Αυτοψία από τον πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή τις ρηγματώσεις που εντοπίζονται σε δρόμους και σπίτια τα τελευταία 24ωρα, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025. Στην περιοχή πέταξε drone, προκειμένου να αποτυπωθεί το σημείο των ρηγματώσεων. Οι ρηγματώσεις έχουν προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων του χωριού, καθώς έχουν μήκος 150 μέτρα αθροιστικά, και διατρέχουν αυλές δέκα σπιτιών, τον περίβολο ενός ναού και τμήματα των δρόμων. (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Εκκενώσεις σπιτιών, κλείσιμο υποδομών και ανησυχία προκάλεσαν οι εκτεταμένες ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου, με τις αρχές να διαβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο οικισμός Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης, έπειτα από την εμφάνιση εκτεταμένων ρηγματώσεων στο έδαφος, γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση κατοικιών και στο κλείσιμο υποδομών.

Σύμφωνα με τα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου, που πραγματοποίησαν αυτοψίες στην περιοχή, εντοπίστηκαν δύο μεγάλες εδαφικές διαρρήξεις συνολικού μήκους 150 μέτρων, με αποτέλεσμα να κλείσει η παιδική χαρά της περιοχής για προληπτικούς λόγους.

Περίπου 20 κατοικίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στατικότητας, ενώ για 9 από αυτές έχει κριθεί ότι είναι επικίνδυνες, με τις αρχές να συνιστούν την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων. Ορισμένοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή φιλοξενούνται προσωρινά σε συγγενικά πρόσωπα, ενώ άλλοι παραμένουν στην περιοχή, σε αναμονή των εξελίξεων.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι ρηγματώσεις επεκτείνονται, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των κατοίκων. Η πρώτη φάση της έρευνας ολοκληρώθηκε με επίγεια και εναέρια χαρτογράφηση μέσω drone, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) αναμένεται εντός της ημέρας.

Παρά τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο, το οποίο παρακολουθείται μεθοδικά και δεν εμπνέει άμεσο κίνδυνο ευρύτερης κλίμακας.

Προτεραιότητα του Δήμου Ηρακλείου, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος, είναι η στήριξη των πληγέντων κατοίκων και η άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουπασάκης από ΕΜΠ για Βούτες: Το νερό είναι η αιτία της καθίζησης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής στη σχολή Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου Λουπασάκη που βρέθηκε χθες στις Βούτες, οι διαρρήξεις οφείλονται σε κατολισθητικό φαινόμενο.

“Αν είναι μια ενιαία επιφάνεια ολίσθησης που κινείται βαθιά κάτω από το χωριό ή αν είναι ρηχότερες επιφάνειες αστοχίας που συνδέονται μεταξύ τους, πρέπει να το διερευνήσουμε” και συνεχίζει λέγοντας ότι “οι μάργες του Ηρακλείου πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένο το χωριό είναι σχηματισμοί που είναι ευαίσθητοι στην αύξηση της υγρασίας τους, οπότε στοιχεία που θα ενοχοποιήσουμε για την ενεργοποίηση αυτών των φαινομένων θα είναι ενδεχόμενες διαρροές από αποχετευτικό δίκτυο, από δίκτυο ύδρευσης ή από καθίζηση ομβρίων υδάτων“.

Ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Λουπασάκης ανέφερε ότι θα είναι αποτελεσματική αν ξεκινήσει άμεσα: “Το να πούμε ότι θα φτάσει κάποια στιγμή που θα εξαλείψουμε τις μετακινήσεις ή τον οποιοδήποτε κίνδυνο από την εκδήλωση των φαινομένων θα είναι δύσκολο, θα ήμασταν εγωιστές και αλαζόνες απέναντι στη φύση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινηθούμε άμεσα και να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες που δημιουργεί η γενεσιουργός αιτία, δηλαδή το νερό“.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή οι επιστήμονες που βρέθηκαν στις Βούτες επεσήμαναν τη σημασία της παρακολούθησης των ρηγματώσεων και της μέτρησης του εύρους τους σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Λουπασάκη “δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για τη φορά της ροής των υδάτων στις δύο μεγάλες διαρρήξεις, αλλά μόλις γίνει αυτό θα μπορούν να κατασκευαστούν γεωτεχνικές γεωτρήσεις με κλησιόμετρα για να δούμε πόσο εκτείνονται αυτές οι επιφάνειες ολίσθησης σε βάθος“.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: