Αύριο επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας στην Αθήνα
- 08/12/2014, 17:48
- SHARE
Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για Γαλλία και Ιταλία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα αποφασιστεί η πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης και η μορφή της ενδεχόμενης παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά και ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται αύριο να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας προκειμένου να συνεχιστεί επιτόπου ο έλεγχος.
Την ίδια ώρα, το ανακοινωθέν που υιοθέτησε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για 16 σχέδια προϋπολογισμού του 2015 χωρών μελών καλεί την Ελλάδα και την Κύπρο -που εξαιρούνται από τη διαδικασία καθώς βρίσκονται σε προγράμματα επιτήρησης- να συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, οι δύο χώρες που δεν αξιολογήθηκαν σήμερα, καθώς υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο έκρινε ότι επτά κράτη μέλη διατρέχουν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι τέσσερις σε προληπτικό σκέλος (Μάλτα, Αυστρία, Βέλγιο και Ιταλία) και οι τρεις σε διορθωτικό σκέλος (Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία), ενώ ειδικά για το Παρίσι, τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Γαλλία το Eurogroup τονίζει ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής πως το σχέδιο προϋπολογισμού είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ευρωζώνη τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ , ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτή τη βάση, όπως αναφέρει το Eurogroup, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας, προκειμένου να συμμορφωθεί το Παρίσι με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το συμβούλιο χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Γαλλίας να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015. Η Ευρωζώνη χαιρετίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας και να ενθαρρύνει την υλοποίηση φιλόδοξης και ευρείας ατζέντας μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία το Eurogroup συμφώνησε με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι επίσης σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). «Ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχουν περιπλέξει την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς στη μείωση του χρέους και την πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους φαίνονται πολύ απαιτητικές σε αυτό το σημείο, το υψηλό επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας», επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Ιταλίας το 2015 θα είναι 0,1% του ΑΕΠ , ενώ απαιτείται 0,5 % του ΑΕΠ στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους. Σε αυτή τη βάση, θα χρειαστούν αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας, υπογραμμίζει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
«Χαιρετίζουμε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι συμβατός με τους κανόνες του προληπτικού σκέλους του ΣΣΑ μέτρων», αναφέρει το Συμβούλιο, που εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της Ρώμης να κάνει χρήση έκτακτων εσόδων και να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών το 2015 εντείνοντας τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης για να μειωθεί η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ.