Η εξαγωγική στρατηγική της πέτρας – Η περίπτωση της AKROLITHOS

Η εξαγωγική στρατηγική της πέτρας – Η περίπτωση της AKROLITHOS
Εάγει φυσικά πετρώματα σε σχεδόν 100 χώρες, από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Γιώργος Χατζησάββας θυμάται ακόμη την πρώτη του εξαγωγή. Ήταν το 1985 και ο νεαρός τότε επιχειρηματίας αντάλλαξε τις πρώτες του πέτρες με μια επαγγελματική κάμερα Canon. Ήταν μια συναλλαγή που δεν φάνταζε ούτε σοβαρή, ούτε προφητική. Κι όμως, από εκεί ξεκίνησε μια εξαγωγική διαδρομή που αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Η AKROLITHOS, η εταιρεία που γεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα από το βράχο, σήμερα εξάγει φυσικά πετρώματα σε σχεδόν 100 χώρες, από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι πέτρες της έχουν χρησιμοποιηθεί σε πριγκιπικά παλάτια στο Ντουμπάι, στο μετρό της Θεσσαλονίκης και στην καρδιά της Αθήνας, στην Ηρώδου Αττικού, την Πανεπιστημίου, και λίαν συντόμως και στο Ελληνικό.

Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκίνησε σχεδόν κατά τύχη. Ο Χατζησάββας, τότε 24 ετών, είχε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του, στην Ανώτατη Βιομηχανική του ΑΠΘ, και βρέθηκε στα λατομεία αναζητώντας μια προσωρινή επαγγελματική λύση. «Δεν είχα σκεφτεί ότι αυτό θα γίνει το μέλλον μου. Ήταν μια δουλειά δύσκολη, αλλά δίκαιη. Δουλεύαμε όσο θέλαμε και βγάζαμε περισσότερα απ’ ό,τι σε άλλες δουλειές», θυμάται.

Το 1979 ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση μαζί με έναν φίλο, μέσα σε μια αποθήκη 46 τ.μ. Έξι χρόνια αργότερα, το εγχείρημα είχε ήδη αποκτήσει νέα δυναμική. Μαζί με τη σύζυγό του εγκαταστάθηκαν σε ένα νέο σημείο πάνω στην εθνική οδό. Ήταν τότε που αποφάσισαν να αγοράσουν τα πρώτα 13 στρέμματα στην Επαρχιακή Οδό Ελευθερούπολης-Φωλεάς. «Η γη ήταν γεμάτη αμυγδαλιές. Φοβόμασταν ότι οι πελάτες θα έβλεπαν την έκταση άδεια, γι’ αυτό τη γεμίσαμε με παλέτες», λέει με χαμόγελο.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την αρχή. Η AKROLITHOS έχει επεκτείνει την ιδιόκτητη γη της σε 200 στρέμματα, 14 εκ των οποίων στεγάζουν εγκαταστάσεις, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της αγγίζει σχεδόν τους 100 εργαζομένους.

Η επόμενη γενιά έχει ήδη αναλάβει ρόλο. Ο γιος του Χατζησάββα ηγείται της εταιρείας, ενώ η κόρη του, Ευφροσύνη, είναι η εμπορική διευθύντρια. Το επιχειρηματικό αποτύπωμα της οικογένειας πλέον εκτείνεται και στην Αθήνα, με το νέο showroom 350 τ.μ. στο Μαρούσι, στη Λεωφόρο Κηφισίας. Στο πλάνο είναι και ένα νέο hub στη Βάρης-Κορωπίου, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Η κρίση ως επιταχυντής

Η πιο καθοριστική στιγμή, ωστόσο, ήρθε την περίοδο της ελληνικής κρίσης. Με το 70% του τζίρου της να προέρχεται από την εσωτερική αγορά, η κατάρρευση της οικοδομής άφησε την AKROLITHOS εκτεθειμένη. Όμως αντί να αναδιπλωθεί, επέλεξε να επεκταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2009, η διοίκηση αποφάσισε στροφή προς το εξωτερικό, μια κίνηση που συνοδεύτηκε από ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο. Παρά την αβεβαιότητα της εποχής, η εταιρεία όχι μόνο δεν μείωσε προσωπικό, αλλά προσέλαβε. «Δεν καθυστερήσαμε ποτέ τους μισθούς. Ήταν θέμα αξιοπρέπειας», λέει ο Χατζησάββας. Από το 12% των εξαγωγών τότε, σήμερα πάνω από το 60% των εσόδων της προέρχεται από διεθνείς αγορές.

Η αξία του να λες “όχι”

Ο ίδιος ο Χατζησάββας αναγνωρίζει σήμερα πως καθοριστική στιγμή για την πορεία της εταιρείας ήταν μια πρόταση εξαγοράς που δέχθηκε το 2003 από έναν μεγάλο παίκτη της Βόρειας Ελλάδας. Την απέρριψε. «Κατάλαβα ότι έχουμε αξία», σημειώνει. Το 2004 προσέλαβε τέσσερις πωλητές και αύξησε τον τζίρο της κατά 74% μέσα σε έναν χρόνο.

Το 2005, η εταιρεία μετετράπη σε Ανώνυμη Εταιρεία, ενώ από τότε η ανάπτυξη υπήρξε σταθερή και οργανική. Χωρίς δανεισμό. Μόνο με την επένδυση των εσόδων. «Δεν ήταν όλα εύκολα. Αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησα την αξία του προϊόντος μας. Όπως και τη σημασία του να είσαι συνεπής. Η πέτρα αντέχει στον χρόνο. Κι αν μάθεις να δουλεύεις όπως εκείνη, θα αντέξεις κι εσύ», σημειώνει ο ιδρυτής της εταιρείας από την Καβάλα.

(Πηγή φώτο: akrolithos.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: