Πάνω από τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ της Ευρωζώνης – Ανάπτυξη 0,4% στην αρχή του 2025

Πάνω από τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ της Ευρωζώνης – Ανάπτυξη 0,4% στην αρχή του 2025
Double exposure of European Union flag and coins with stock market chart for Euro economy investment concept. Photo: Shutterstock
Eν μέσω της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι δασμοί των ΗΠΑ.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2025, εν μέσω της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι δασμοί των ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη στα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε τριμηναίο επίπεδο αναπτύχθηκε κατά 0,4% έναντι 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ετήσιο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 1,2%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 1,1%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Ιρλανδία (+3,2%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Λιθουανία (και οι δύο +0,6%).

Η Ουγγαρία (-0,2%) ήταν το μόνο κράτος μέλος που κατέγραψε μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν θετικός για έντεκα χώρες και αρνητικός για τρεις χώρες.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω των εμπορικών εντάσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, στον απόηχο των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου προτού «παγώσουν» μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σημείωσε αύξηση μόλις 0,2%, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία σημείωσαν αύξηση 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, όπως η Volkswagen και η Mercedes-Benz, έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες ότι οι δασμοί θα επιβαρύνουν τα κέρδη, θα περιορίσουν τις πωλήσεις και ενδέχεται να περιορίσουν τις επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Reuters σημειώμνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δηλώσει ότι, πέραν του εμπορικού πολέμου, η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκάλεσαν οι πολιτικές των ΗΠΑ και η γενική επιδείνωση του κλίματος θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Οιι περισσότεροι οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα από άλλες οικονομίες, γεγονός που θα ωθήσει την κυβέρνηση Τραμπ να αναθεωρήσει τις πολιτικές της.

Παρόλο που η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε ταχεία μείωση των επιτοκίων για να προστατεύσει την Ευρωζώνη και πιθανότατα θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της τον Ιούνιο, είναι σχετικά ανίσχυρη έναντι μιας τόσο ευρείας ύφεσης.

Η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών της νέας γερμανικής κυβέρνησης για την άμυνα και τις υποδομές θα συμβάλει σίγουρα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για τη θέσπιση και την εφαρμογή των σχετικών μέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική τόνωση θα είναι ελάχιστη ή μηδενική φέτος.Ένα ήπιο θετικό στοιχείο των εμπορικών εντάσεων είναι ότι οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας, το ισχυρό ευρώ και η ασθενέστερη ανάπτυξη είναι όλα παράγοντες που ενδέχεται να ασκήσουν καθοδική πίεση στις τιμές, δίνοντας στην ΕΚΤ περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Ωστόσο, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να αρχίσει να υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ για 2%, ιδίως εάν η Κίνα, η οποία έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές των ΗΠΑ, αρχίσει να ξεπουλά τα πλεονάζοντα προϊόντα της σε άλλες οικονομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: