Γιατί το Μαξίμου ελπίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- 16/12/2014, 12:01
- SHARE
Με το εκλογικό όπλο παρά πόδας η Ν.Δ , καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει καθαρή εκλογή Προέδρου ή εκλογές.
Της Βίκυς Σαμαρά
Tο θολό τοπίο, που προκύπτει από το γεγονός ότι τελικά σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι βουλευτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο Σταύρο Δήμα και το «παρών», εξυπηρετεί τη δικομματική (και πιθανώς και το ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα έχει να αντιμετωπίσει 121 και πλέον όχι, που θα έβαζαν ταφόπλακα στις ελπίδες προεδρικής εκλογής, ενώ ελπίζει ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου οι συσχετισμοί θα έχουν αλλάξει.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δύο υποθέσεις:
Πρώτον ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα «σπάσουν» την κομματική γραμμή παρά τις δημόσιες δηλώσεις. Μετά την επιβεβαίωση πάντως χθες ότι δεν πρόκειται να έλθει νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, αλλά το θέμα επαφίεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, δημιουργείται ένα ακόμη «εμπόδιο» στους βουλευτές της λαϊκής δεξιάς που θα ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στον κίνδυνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να μην είναι στην επόμενη Βουλή ή όσον αφορά στους ανεξάρτητους βουλευτές δεξιών αναφορών, σε αναζήτηση μίας πολιτικής στέγης.
Δεύτερον, ότι μετά και τη δήλωση του Φώτη Κουβέλη πως δεν θα θεωρήσει αποστάτες όσους ψηφίσουν «κατά συνείδηση» θα υπάρξουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (και μαζί τους ανεξάρτητοι αριστερών ή κεντροαριστερών αποχρώσεων) που θα επιλέξουν τη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης (πιθανόν το Μάιο ή στα τέλη καλοκαιριού) και θα οδεύσουν προς το Ποτάμι, στα χνάρια του Πέτρου Τατσόπουλου.
Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι πως το Μαξίμου έχει ήδη απορρίψει τα σενάρια συμφωνίας για συναινετική ανάδειξη Προέδρου και εκλογές εντός του 2015, όπως έχει επίσης κάθε λόγο να κλείνει τη συζήτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού με άλλο πρωθυπουργό (την οποία προωθούν κεντροδεξιοί ανεξάρτητοι βουλευτές και επανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας). Για τον Αντώνη Σαμαρά η επιλογή είναι ξεκάθαρη: Εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας ή εθνικές εκλογές, με την ήττα να θεωρείται διαχειρίσιμη στο πλαίσιο των σεναρίων αριστερής παρένθεσης.
Για το λόγο αυτό η Ν.Δ άμεσα θα συγκροτήσει επιτροπή -αντίστοιχη με αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών- ώστε μετά τις 29 Δεκεμβρίου εάν χρειαστεί να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος τάχιστα.
Πηγή: news247.gr