Ελλάδα και Ισπανία κρατούν τα πρωτεία στην ανεργία

Ελλάδα και Ισπανία κρατούν τα πρωτεία στην ανεργία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ευρωζώνη το 2014.

Η γενικότερη ισχνή οικονομική ανάπτυξη περιόρισε την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας σε αρκετά κράτη-μέλη, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ευρωζώνη το 2014.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η ανεργία να φτάσει στο 10,3% στην ΕΕ και στο 11,6% στην ευρωζώνη το 2014 σημειώνοντας ελάχιστη μείωση σε σχέση με το 2013.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών παραμένουν σημαντικές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας να παρατηρούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία (πάνω από 20%) και ακολουθούν Κροατία, Κύπρος, Πορτογαλία, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι η δημοσιονομική προσπάθεια το 2013 υπήρξε μεγαλύτερη στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, έξι κράτη – μέλη αναμένεται να υπερβούν το 100% του ΑΕΠ τους το 2014 (Βέλγιο, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία) ενώ ειδικά για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι μετά από μία μείωση που παρατηρήθηκε το 2012, το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο το 2014 φτάνοντας το 175% του ΑΕΠ.

Η ύφεση που παρατηρήθηκε σε αρκετά κράτη – μέλη επιδείνωσε τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους στην Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο τονίζει η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, αναμένεται πως το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία το 2015 και πτωτική πορεία αναμένεται να αρχίσει και στην Ελλάδα.

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική εισήχθη με νόμο το 2010 προκειμένου να ανατανακλάται καλύτερα η δημοσιονομική πολιτική της χώρας συνολικά. Η σχετική νομοθεσία υποχρεώνει την κυβέρνηση να εγκρίνει έως τις 30 Απριλίου κάθε χρόνο τη στρατηγική αυτή, την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και την υιοθέτησή του από το κοινοβούλιο έως τα τέλη Μαΐου. Η στρατηγική αυτή καλύπτει όχι μόνο τον ετήσιο προϋπολογισμό αλλά και τους προϋπολογισμούς για τα επόμενα τρία χρόνια, επισημαίνεται.

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα επικαιροποίησης αυτής της στρατηγικής ως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου σε περίπτωση που οι μακροοικονομικές ή οι δημοσιονομικές προβλέψεις τροποποιηθούν σημαντικά.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η στρατηγική αυτή αναθεωρείται επίσης όταν υπάρχει ορκωμοσία νέου πρωθυπουργού ή όταν ενεργοποιείται ο διορθωτικός μηχανισμός εφόσον προκύψουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει για την επικαιροποιημένη ή αναθεωρημένη στρατηγική, εντός δέκα ημερών από τη στιγμή της υποβολής του σχεδίου από την κυβέρνηση, καταλήγει η Επιτροπή.