Τέλος στις συκοφαντίες ζητά να μπει το 2015 ο Φρανσουά Ολάντ
- 01/01/2015, 15:06
- SHARE
Δείτε τι είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο τηλεοπτικό του μήνυμα για την Πρωτοχρονιά.
«Γνωρίζω τις δυσκολίες που συναντάμε, όμως επιθυμώ να βάλω ένα τέλος στις συκοφαντίες και την αποθάρρυνση», επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά το παραδοσιακό τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα 31η Δεκεμβρίου, αντιδρώντας έτσι στο αίσθημα γενικής απαισιοδοξίας που φαίνεται πως επικρατεί στο γαλλικό λαό στον απόηχο των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η χώρα και του ποσοστού της ανεργίας, που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ.
«Το 2014 ήταν μια δύσκολη χρονιά» αναγνώρισε ο ίδιος έπειτα από 12 μήνες που σηματοδοτήθηκαν από γεγονότα όπως οι εκλογικές ήττες για τα κόμματα της αριστεράς, το ποσοστό-ρεκόρ της ανεργίας και η ασθενής ανάπτυξη.
«Έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας αλλά υπό μια προϋπόθεση: να προοδεύσουμε, να αποδείξουμε την τόλμη μας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους υπογραμμίζοντας ότι «έχει επιλέξει το μέλλον παραμένοντας πιστός στις αξίες της Δημοκρατίας και στο κοινωνικό μας μοντέλο».
«Ενώπιον των απειλών που εντείνονται, της τρομοκρατίας, του κοινοτισμού, του φονταμενταλισμού» ο Φρανσουά Ολάντ υπερασπίστηκε θερμά «το λαϊκό χαρακτήρα, την δημοκρατική τάξη, την ασφάλεια των προσώπων, την αξιοπρέπεια της γυναίκας».
Υπενθυμίζοντας ακόμη ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει στα τέλη του 2015 την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε ότι η διάσκεψη αυτή θα οδηγήσει σε «μία διακήρυξη των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας».
«Η Γαλλία μπορούσε εδώ και 70 χρόνια να οργανώσει μία μεγάλη διάσκεψη για τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και τώρα πλέον μπορούμε να οδηγήσουμε τον κόσμο ώστε να μπορέσει να υιοθετήσει με τη σειρά του μία διακήρυξη για τα δικαιώματα της ανθρωπότητας όσον αφορά την προστασία του πλανήτη», επισήμανε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, η Γαλλία «αναλαμβάνει τις ευθύνες της κάθε φορά που η ειρήνη απειλείται», υπογράμμισε επίσης ο Ολάντ, αναφερόμενος «στην επέμβαση των στρατιωτών μας στην Αφρική (ή) στο Ιράκ».