Σύμβουλος της Μέρκελ: O μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι έξω από το ευρώ
- 06/01/2015, 18:19
- SHARE
Διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος εισηγείται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν.
Ο Ζιν επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ενώ υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος.
Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο επικεφαλής του Ifo, γνωστός για τις συνεχείς τοποθετήσεις του κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, δηλώνει: «Έχουμε μπροστά μας μια επιπλέον κρατική χρεοκοπία με ένα ισχυρό, ανοιχτό ή κρυμμένο κούρεμα χρέους, του οποίου θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα δάνεια και κουρέματα χρέους, εάν η χώρα δεν επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας εξόδου από το ευρώ και μιας υποτίμησης του νομίσματός της» και προσθέτει ότι ένα «Grexit» δεν θα ήταν εύκολο.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι είναι «από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και για αυτό είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν». Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας βάζει και πάλι στο τραπέζι τις ελληνικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας ανήκει, όπως λέει ο κ. Ζιν, στις «πολλές όχι ευχάριστες πτυχές της υπόθεσης».
Αναφερόμενος στην διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επισημαίνει ότι υπάρχουν ιστορικά πρότυπα, στα οποία λειτούργησε αυτό και υπενθυμίζει ότι μια από τις προϋποθέσεις για το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν η παραίτηση από τις απαιτήσεις των Αμερικανών και Βρετανών δανειστών στην Συμφωνία χρέους του Λονδίνου του 1953. Διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία έλαβε τότε, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Μάρσαλ, μόνο 20% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα, με τα φανερά και τα κρυφά κουρέματα χρέους του 2012, ήδη έχει διαγράψει 76% του ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής του Ifo κάνει λόγο για άμεση ανάγκη δράσης σε κάθε περίπτωση, διότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει εδώ και χρόνια. «Η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι δυσβάσταχτη για τον πληθυσμό και τα συνεχιζόμενα νέα δάνεια είναι δυσβάσταχτα για την διεθνή κοινότητα», συνεχίζει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει σήμερα διπλάσιο αριθμό ανέργων από ό,τι τον Μάιο του 2010. Τότε αποφεύχθηκε η έξοδος της χώρας από το ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 125 της Συνθήκης για την ΕΕ μέσω δημοσίων δανείων της διεθνούς κοινότητας. «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έζησε μια καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο πριν από την κρίση, ότι παραμένει ακόμη μίλια μακριά από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της σε ό,τι αφορά τις τιμές», τονίζει και προσθέτει ότι οι ελληνικοί μισθοί είναι δύο φορές υψηλότεροι από ό,τι οι πολωνικοί. Επιπλέον, επισημαίνει, μετά την χρεοκοπία του 2012, η χώρα συνεχίζει να δημιουργεί «τεράστια ελλείμματα», τα οποία «με κόπο και πολλά τρικ έπρεπε να ωραιοποιηθούν» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και η ΕΚΤ προσπάθησε το παν για να πιέσει τους τόκους για τα ελληνικά ομόλογα.