Το «όχι» που δε πληγώνει
- 08/01/2015, 20:00
- SHARE
10 τρόποι για να πείτε «όχι» - και να μην τραυματίσετε τις επιχειρηματικές σας σχέσεις.
Πολλοί επιχειρηματίες συνήθως δεν έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τα ωραία πράγματα που θέλουν, αλλά συχνά λένε «ναι» σε νέα αιτήματα άλλων. Μήπως είστε κι εσείς ένας απ’ αυτούς;
Μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν θέλετε να απογοητεύσετε τους άλλους, ή επειδή είστε αισιόδοξος από τη φύση σας. Όμως, το να δεσμεύεστε και να δέχεστε ανεξέλεγκτα τα αιτήματα των άλλων μπορεί να πλήξει την υγεία, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά σας, εφόσον δεν θα είστε σε θέση να εκπληρώσετε τις υποσχέσεις σας.
Η λύση; Μάθετε να λέτε «όχι» σε επιπλέον υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, χωρίς όμως να γίνεστε επιθετικοί και χωρίς να αποφεύγετε τις καθαρές απαντήσεις. Ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να απορρίπτετε προτάσεις χωρίς να καταστρέφετε τις επιχειρηματικές σας σχέσεις και τις μελλοντικές ευκαιρίες.
1. Θεσπίστε όρια και τηρήστε τα
Ορίστε προτεραιότητες και όρια, και αφήστε τους άλλους να τα δουν και να τα καταλάβουν. Μην παραβαίνετε τους δικούς σας κανόνες σε σχέση με το πότε είστε διαθέσιμος και το τι αιτήματα αποδέχεστε. Οι πράξεις σας πρέπει να ακολουθούν τον λόγο σας, άρα μην λέτε «ναι» όταν εννοείτε «όχι».
2. Ζητήστε επιπλέον χρόνο
Είναι πλήρως αποδεκτή πρακτική να βλέπει κάποιος το πρόγραμμά του προτού δεσμευτεί σε μια απάντηση. Μην απαντάτε με ένα γρήγορο «ναι» που δεν θα τηρήσετε, ή με ένα εξίσου γρήγορο «όχι» που θα καταστρέψει μια σχέση. Ορίστε μια ημέρα και ώρα για να δώσετε την τελική σας απάντηση.
3. Εμπιστευτείτε το αρχικό σας ένστικτο
Το μυαλό και το σώμα σας εγγράφουν πληροφορίες που είναι πιο ακριβείς σε σχέση με μια αισιόδοξη συναισθηματική αντίδραση ή μια αρνητική αντίδραση ύστερα από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα. Προτού απαντήσετε, λοιπόν, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και ακούστε το ένστικτό σας.
4. Παρουσιάστε τα υπέρ και τα κατά σε έναν έμπιστό σας
Αντί να μιλάτε μόνο με τον εαυτό σας, πείτε δυνατά σε κάποιον άλλο τις σκέψεις σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πλήρως τις συνέπειες μιας θετικής ή μιας αρνητικής απάντησης. Μια θετική ανταπόκριση αυξάνει το φόρτο εργασίας σας και μια άρνηση ίσως σας αφαιρεί μια ευκαιρία που μελλοντικά μπορεί να εκμεταλλευόσασταν.
5. Διερευνήστε το ενδεχόμενο μιας αμοιβαίας χάρης
Αυτό θα βοηθήσει το άτομο που σας υποβάλλει το αίτημά να καταλάβει τον αντίκτυπο αυτού που ζητά, και έτσι ίσως τον οδηγήσει να αναθεωρήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί πράγματι να δεχτεί να κάνει κάτι ως ανταπόδοση, και έτσι να έχετε μια win-win κατάσταση αμοιβαίου οφέλους.
6. Εξηγήστε τους περιορισμούς σας προτού πείτε όχι
Η σκέτη άρνηση χωρίς την εξήγηση του πλαισίου που σας υποχρεώνει να αρνηθείτε υποδηλώνει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με αυτόν που σας ζητά κάτι. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι ο άλλος γνωρίζει εκ των προτέρων το πρόγραμμά σας, τις δεσμεύσεις σας, ή τον περιορισμό χρόνου ή προϋπολογισμού που έχετε.
7. Πείτε «ναι» στο άτομο και «όχι» στη δέσμευση που σας προτείνει
Βεβαιωθείτε ότι ο συνομιλητής σας κατανοεί πόσο θετικά νοιώθετε γι’ αυτό, παρόλο που δεν μπορείτε να δεσμευτείτε στο καθήκον που σας ζητά να φέρετε σε πέρας, εξαιτίας των τρεχουσών υποχρεώσεών σας. Έτσι, δεν θα νοιώσει ο ίδιος ότι η απόρριψή σας σχετίζεται με προσωπικούς παράγοντες.
8. Στριμώξτε την άρνησή σας μέσα σε δύο καταφάσεις
Κάντε την απάντησή σας πιο αποδεκτή με μια θετική επεξήγηση. Για παράδειγμα, αν ένας συνεργάτης σας σάς ζητήσει να πάτε σε ένα συνέδριο αλλά έχετε προθεσμίες που πρέπει να τηρήσετε, εξηγήστε αυτές τις υποχρεώσεις σας (κατάφαση) και το πώς σας υποχρεώνουν να μείνετε στο γραφείο (άρνηση), και μιλήστε για το έργο που πρέπει να παραδώσετε (δεύτερη κατάφαση).
9. Παραπέμψτε σε επόμενη συζήτηση σε ένα καλύτερο περιβάλλον
Ρωτήστε αν μπορείτε να συζητήσετε το αίτημα του συνομιλητή σας μια άλλη φορά, όταν δεν θα είστε απορροφημένος αλλού. Εν μέσω του χάους στην αρχή της ημέρας, μπορεί να πείτε κάτι απρόσεκτο που θα παρεξηγηθεί.
10. Βεβαιωθείτε ότι οι λέξεις σας είναι σαφείς
Κανείς δεν κερδίζει από την ασάφεια και δεν θέλετε σε καμία περίπτωση ο συνομιλητής σας να λάβει το ήπιο «όχι» σας σαν «ναι» ή «ίσως». Οι πολλές επεξηγήσεις συνήθως γίνονται αντιληπτές ως ένδειξη αμυντικής στάσης. Η απάντηση πρέπει να είναι μη συναισθηματική και ισχυρή. Απλώς αρνηθείτε με σαφήνεια, και χαμογελάστε καθώς λέτε «όχι».