Τι αλλάζει στην αγορά των ταξί με την καθιέρωση των apps και του e-hailing;
- 10/01/2015, 15:00
- SHARE
Εάν έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα, η λέξη «ταξί» δεν συνοδεύεται απαραίτητα από θετικές σκέψεις...
«Φασαριόζικοι, γκαζοφονιάδες, αγενείς, δύστροποι» είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που έρχονται στο μυαλό, μαζί με τις ιστορίες για τα «πειραγμένα» ταξίμετρα ή τους εξαπατημένους τουρίστες. Μπορεί να μην είναι αυτός ο κανόνας και πάμπολλοι οδηγοί ταξί να κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά μέχρι σήμερα στην κοινή γνώμη είχε εντυπωθεί μία αρνητική εικόνα.
Το κλίμα αυτό έχει αρχίσει να αντιστρέφεται τα τελευταία χρόνια με την έλευση στην ελληνική αγορά της ψηφιακής υπηρεσίας κλήσης ταξί Taxibeat. Οι πελάτες μπορούν να εντοπίζουν και να επιλέγουν γρήγορα το πλησιέστερο ταξί χωρίς χρέωση, μέσω app στο κινητό ή τον υπολογιστή τους, ελέγχοντας καθ’ όλη τη διάρκειά της τη διαδρομή αλλά και τη συμπεριφορά του οδηγού, τον οποίον αξιολογούν στο τέλος της κούρσας, διαμορφώνοντας την εικόνα του για τους μελλοντικούς πελάτες.
Η αξιολόγηση αυτή λειτούργησε σαν μαγικό ραβδί, φέρνοντας, κατά γενική ομολογία, έναν νέο αέρα ποιότητας σε ένα μέρος των ελληνικών ταξί – μεταξύ άλλων, καθαρότερο περιβάλλον, δωρεάν Wi-Fi, παιδικά καθίσματα και, πιο πρόσφατα, την πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας ή PayPal. Αποτέλεσμα; Ο αριθμός των χρηστών της εφαρμογής και ο στόλος των συμβεβλημένων οδηγών –ξεπέρασε τους 3.500– αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Εξίσου δημοφιλής είναι σήμερα και η αντίστοιχη ψηφιακή υπηρεσία Taxiplon, που μετρά περισσότερους από 1.000 οδηγούς στην Αθήνα και αναμένενεται να τους διπλασιάσει εντός του 2015, ενώ παρέχει και την πιο παραδοσιακή δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης ταξί, για τους εναπομείναντες στην «αναλογική» εποχή.
Η προτίμηση του κοινού στα taxi-apps που δίνουν τον πλήρη έλεγχο στον επιβάτη, μειώνοντας το κόστος και κόβοντας κάθε διαμεσολαβητή, δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Η Taxibeat πλέον, έχοντας πρόσφατα λάβει επενδυτική χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ, επεκτείνεται με επιτυχία σε σημαντικές και πολυπληθείς αγορές του εξωτερικού, όπως του Μεξικό, του Ρίο, της Λίμα και του Παρισιού. Σε περισσότερες από 250 πόλεις σε 50 χώρες του κόσμου δραστηριοποιείται και η αμερικανική Uber, που, εκτός από τον στόλο των επαγγελματιών οδηγών ταξί, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες οδηγούς να χρησιμοποιούν το όχημά τους ως ταξί έναντι χαμηλότερης αμοιβής.
Ωστόσο, η ανακοίνωση για την επικείμενη έλευση της UberTaxi στην Αθήνα δεν συνοδεύτηκε από τυμπανοκρουσίες. Αντίθετα, το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής όχι μόνο δεν έστρωσε «κόκκινο χαλί», αλλά υποσχέθηκε μέσω του προέδρου του Θύμιου Λυμπερόπουλου «πόλεμο» και «κρέμασμα» στο Σύνταγμα σε όσους «σύγχρονους Ιούδες προδώσουν τα ταξί» και συνεργαστούν με την εταιρεία, η οποία μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ από σημαντικούς επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους είναι η Google Ventures.
H Uber ανακοίνωσε πως για την ώρα δεν σκοπεύει να διαθέσει την υπηρεσία σε ιδιώτες οδηγούς, έχοντας πάρει το μάθημά της από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο, όπου οι επαγγελματίες οδηγοί πραγματοποίησαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, φοβούμενοι πως τα υψηλά ποσά που κατέβαλαν για να αποκτήσουν την άδειά τους θα εξανεμίζονταν.
Η ραγδαία μετατροπή, όμως, της startup από το Σαν Φρανσίσκο σε παγκόσμιο «παίκτη» στον κλάδο των μεταφορών, παρά τις αντιδράσεις, αποτελεί ένδειξη ότι οι ψηφιακές εφαρμογές σπάνε τα μονοπώλια των ταξί, ενώ οι επενδύσεις για την εξέλιξη των υπηρεσιών τους δείχνουν πως το e-hailing, η ψηφιακή δηλαδή κλήση ταξί, μάλλον δεν αποτελεί μια παροδική μόδα, αλλά ήρθε για να μείνει.
Το πώς θα ανταποκριθεί και το αν θα ακολουθήσει τα «σημεία των καιρών» ο ελληνικός κλάδος των επαγγελματιών αυτοκινητιστών μένουν να το δούμε. Το μόνο βέβαιο είναι πως από αυτή τη μάχη θα βγουν νικητές οι πελάτες, που βλέπουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες ταξί να βελτιώνονται.
Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα