Τα πιο φιλόδοξα σχέδια της Google
- 17/01/2015, 17:01
- SHARE
Έξυπνοι φακοί επαφής, διαγνωστικό χάπι, ιπτάμενες ανεμογεννήτριες και άλλα projects που θα αλλάξουν, ή αλλάζουν ήδη τον κόσμο.
Η τεχνολογική πρωτοπορία της Google εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Εκφρασμένος σκοπός της εταιρείας είναι να κάνει διαθέσιμη στον καθένα την παγκόσμια γνώση μέσω Internet, αλλά δεν σταματά εκεί. Προγράμματα που εκτείνονται από την ιατρική έως την κατασκευή κινητών και την παραγωγή ηλεκτρισμού είναι κομμάτι της προσπάθειας της Google να αλλάξει τον κόσμο.
Ας δούμε μερικά από τα πιο φιλόδοξα σχέδια του τεχνολογικού «γίγαντα».
Αυτόνομα αυτοκίνητα
Έχουν ήδη διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, έχουν πάρει άδειες κυκλοφορίας από τοπικές κυβερνητικές αρχές και το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστούν οχήματα χωρίς καν τιμόνι και πεντάλ. Ο μελλοντικός σωφέρ μας θα «τρέχει» με Android.
Αερόστατα για Internet
Το Project Loon είναι ένα δίκτυο από αερόστατα που σχεδιάζεται να πετούν σε ύψος 35 χλμ (πολύ πάνω από εκεί όπου πετούν τα αεροσκάφη) από τα οποία κρέμεται εξοπλισμός ασύρματης πρόσβασης που δίνει «σήμα» σε τεράστιες περιοχές. Έτσι, όχι μόνο μπορεί να καλύψει εκτάσεις χωρίς υποδομή (τα 2/3 της ανθρωπότητας δεν έχουν πρόσβαση στο Internet), αλλά και να δώσει άμεσα πρόσβαση σε τόπους μετά από μεγάλες καταστροφές.
Έξυπνοι φακοί επαφής
Μεταξύ άλλων, θα μπορούν να ανιχνεύουν τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό των διαβητικών χωρίς να χρειάζεται τρύπημα και λήψη αίματος.
Ο χάρτης των πάντων
Το Google Earth είναι η ρεαλιστικότερη απεικόνιση της Γης που έχει γίνει ποτέ. Λεπτομερείς χάρτες, τρισδιάστατες πόλεις, layers με πληροφορίες για καιρό, γεωλογικά φαινόμενα, συγκοινωνίες, ακόμα και ο βυθός των ωκεανών περιγράφεται λεπτομερώς.
Το συναρμολογούμενο κινητό
Το Project Ara φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα κινητό με προσθαφαιρούμενα εξαρτήματα έτσι ώστε ο χρήστης να μην χρειάζεται να το αλλάζει κάθε τόσο· απλώς θα αναβαθμίζει π.χ. πότε τη μνήμη, πότε την κάμερα κ.ο.κ. Το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο αναμένεται μέσα στο 2015.
Το διαγνωστικό χάπι
Δεν θα είναι απλά ένας αισθητήρας που τον καταπίνει ο ασθενής, αλλά ένα χάπι που θα περιέχει νανοσωματίδια τα οποία θα αλληλεπιδρούν με κύτταρα και ουσίες στο σώμα καθιστώντας δυνατή τη διάγνωση σοβαρών ασθενειών σε πρώιμο στάδιο.
Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες
Το project ξεκίνησε από την εταιρεία Makani την οποία η Google εξαγόρασε το 2013. Drones συνδεδεμένα μέσω καλωδίου με το έδαφος πετούν σε ύψος όπου οι άνεμοι είναι δυνατότεροι, παράγοντας ηλεκτρισμό σε προσιτό κόστος, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Google+
Πολλοί το θεωρούν ως ένα από τα πιο φιλόδοξα αποτυχημένα σχέδια της Google, αλλά με 500 εκατ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί έτσι. Στον αέρα από το 2011, είναι το αντι-Facebook που αναζητούσε η εταιρεία και το βρήκε.
Όλα τα βιβλία του κόσμου
Από το 2004 ξεκίνησε η προσπάθεια ψηφιοποίησης, σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες, όλων των βιβλίων που έχουν τυπωθεί ποτέ, ακόμα και τα παλαιότερα και τα πιο σπάνια. Στόχος είναι η αναζήτηση στο περιεχόμενό τους να γίνει τοσο εύκολη όσο και η αναζήτηση στο Internet.