Πόσα κερδίζουν τα στούντιο από τα Όσκαρ
- 20/01/2015, 19:30
- SHARE
Το λεγόμενο Oscar Bump δίνει ώθηση σε έσοδα και κέρδη για μεγάλες και μικρές εταιρείες παραγωγής. Αλλά για πόσα χρήματα μιλάμε;
Κάθε Ιανουάριο η Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ ανακοινώνει τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ και, μοιραία, οι θεατές σπεύδουν να παρακολουθήσουν τις ταινίες και τους ηθοποιούς.
Τα τελευταία χρόνια, τα φιλμ που προτείνονται για βραβείο Καλύτερης Ταινίας βλέπουν την απόδοσή τους στο box office να βελτιώνεται από 18% μέχρι 32%. Το ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις, η αντίστοιχη βελτίωση αμέσως μετά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Οι ταινίες που κερδίζουν τελικά το Όσκαρ έχουν αύξηση των εσόδων τους κατά 14 εκατ. δολάρια (μέσος όρος μεταξύ 1990 και 2009) στις εβδομάδες και τους μήνες μετά την απονομή. Μάλιστα τα φιλμ που κερδίζουν βραβείο σκηνοθεσίας έχουν υψηλότερα έσοδα στη συνέχεια από εκείνα των οποίων οι ηθοποιοί κέρδισαν βραβείο ερμηνείας.
Το να φτάσει, όμως, κανείς στο Όσκαρ δεν είναι φθηνή υπόθεση. Πέρα από το ότι πρέπει να έχει φτιάξει μια αξιόλογη ταινία, πρέπει να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια σε διαφήμιση για να επηρεάσει, εμμέσως, την ψήφο της επιτροπής των μελών. Η ελπίδα είναι πως όσο περισσότερο ακουστεί το όνομα της ταινίας στην τελετή απονομής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δωρεάν διαφήμιση.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία με τις περισσότερες υποψηφιότητες είναι η 20th Century Fox με τη θυγατρική της, το στούντιο Fox Searchlight να έχει συμμετοχή σε δύο υποψήφιες ταινίες φέτος, το Birdman και το Grand Budapest Hotel, και οι δύο με εννέα υποψηφιότητες.
Συνολικά φέτος, οι ταινίες της Fox έχουν συγκεντρώσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 24 υποψηφιοτήτων και η επιτυχία των φιλμ της αποτυπώνεται στα έσοδα που αυξάνονται κατά 68% χρόνο με το χρόνο σε μια εποχή που πολλά άλλα στούντιο προβληματίζονται από τη μείωση των εισιτηρίων τους.
Στο μεταξύ οι ταινίες της Sony, που φέτος έγινε πρωτοσέλιδο για τους λάθος λόγους (την παραβίαση των υπολογιστών της από χάκερς), συγκέντρωσαν 15 υποψηφιότητες (μεταξύ των οποίων οι Whiplash και Foxcatcher). Στην τρίτη θέση η Warner Bros με 11 υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες το American Sniper του Κλιντ Ίστγουντ.
Όμως και μικρότερα στούντιο είχαν το μερίδιό τους στις υποψηφιότητες, και άρα αναμένουν σημαντικά κέρδη τις επόμενες εβδομάδες. Η Weinstein Company (το μικρότερο-μεγάλο στούντιο) μετράει 10 με σημαντικότερη ταινία το Imitation Game, ενώ η ακόμα μικρότερη IFC Films συγκέντρωσε 8, οι 6 από το Boyhood.