Τέλειος υποψήφιος; Ευχαριστώ δε θα πάρω!
- 27/01/2015, 11:08
- SHARE
Γιατί το να μην πληρείτε όλες τις προϋποθέσεις μπορεί τελικά να είναι το μεγάλο σας «ατού»;
Έχετε φτιάξει το βιογραφικό σας, το Linkedin σας, και είστε έτοιμοι να κάνετε αίτηση στη δουλειά των ονείρων σας, μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις.
Το να γράψει κάποιος μια αγγελία με το “job description” ή το “job role” μια θέσης είναι αρκετά δύσκολο, αφού σε ένα περιορισμένο αριθμό λέξεων πρέπει να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα εκείνου του ατόμου που θα ταιριάζει καλύτερα σε μια θέση.
Μόνο εάν ο συντάκτης της αγγελίας έχει περάσει από τη συγκεκριμένη θέση και ψάχνει να βρει αντικαταστάτη ξέρει ακριβώς τι προσόντα χρειάζονται. Οι αγγελίες, όμως, τις περισσότερες φορές δεν γράφονται από τους εργαζόμενους, οπότε η περιγραφή των ιδανικών υποψηφίων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσουν πολύ κόσμο, αλλά και να αποτρέψουν άτομα από επιπόλαιες κινήσεις.
Φτάνει να πιστεύετε πως μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της δουλειάς, αν δίπλα στις προϋποθέσεις τα «τικ» είναι λίγα; Πόσα είναι τα προσόντα που πρέπει να έχετε; Αρκούν 3 στα 5; Και τι γίνεται στις περιπτώσεις που δεν «ανταποκρίνεστε» στο προφίλ του «τέλειου υποψηφίου»;
Πριν κάνετε οποιαδήποτε αίτηση για δουλειά, απαντήστε στον εαυτό σας αν μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη εργασία, όχι αν σας αρέσει, αλλά αν πραγματικά θα μπορούσατε να την κάνετε.
Το ότι δεν πληροίτε κάποιες από τις υποχρεώσεις μπορεί να μην είναι απαγορευτικό ή εμπόδιο, αρκεί να έχετε άλλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε αίτηση σε μια θέση που προϋποθέτει τη γνώση ξένων γλωσσών λόγω συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, δεν αρκεί να σας αρέσει να μαθαίνετε καινούργια πράγματα και καινούργιες γλώσσες, αλλά πραγματικά να ξέρετε να μιλάτε και να συντάσσετε ένα email, αν σας ζητηθεί. Αντίστοιχα σε αγγελίες που λένε πως χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες γραψίματος, δεν αρκεί να σας αρέσει να γράφετε στο blog σας, αλλά να μπορέσετε να στηρίξετε όσα γράφετε.
Βλέποντας σε ποιες από τις προϋποθέσεις δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, σκεφτείτε καλά πόσο μπορεί αυτό να σας επηρεάσει. Έχετε προσέξει πως σε αρκετές αγγελίες τονίζουν πως «η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου θα θεωρηθεί προνόμιο»; Προνόμιο και όχι αναγκαστικός όρος. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχετε προϋπηρεσία, να έχετε κάνει κάποια έρευνα ή να έχετε παρακολουθήσει κάποια σειρά σεμιναρίων. Αν δε το έχετε κάνει, όμως, θα μπορέσετε να ακολουθήσετε το «βήμα» των άλλων;
Ό τι γράφεται… ξαναγράφεται
Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι αγγελίες απευθύνονται σε «ιδανικούς υποψηφίους» και πιστέψτε με σπάνια κάποιος ανταποκρίνεται πλήρως στις προϋποθέσεις. Σκεφτείτε, λοιπόν, πως οι εργοδότες ρίχνουν τα δίχτυα τους και περιμένουν να «ψαρέψουν» υποψηφίους. Μπορεί κάποιο από τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν να μην είναι στις βασικές ανάγκες, αλλά ιδανικά να ήθελαν να τα έχει ο υποψήφιος.
Τι γίνεται αν δε τα έχει κανείς; Απλά τα παραβλέπουν και επιλέγουν εκείνον που είναι πιο «κοντά» προς την περιγραφή. Τονίστε αυτά τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με όσα ζητάνε και πείτε τι κάνετε ώστε να φτάσετε εκεί που θέλουν. Ποτέ δε ξέρετε. Ίσως τελικά αυτά τα χαρακτηριστικά που δεν είχαν αναφερθεί και εσείς διαθέτετε να είναι πιο σημαντικά. Έτσι, τα καθήκοντα μπορούν να «διαγραφούν» και να «γραφούν ξανά από την αρχή» βάσει των υποψηφίων που έχουν φτάσει στη τελική ευθεία της διαδικασίας επιλογής.
Δικτυωθείτε
Και δεν εννοούμε με άτομα, αλλά με τις οργανώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αγγελίες με «εθελοντικές θέσεις». Μπορείτε να αναλάβετε να τρέξετε κάποιο event της εταιρείας ή να τους παρέχετε υλικό. Η «έξτρα» αυτή δουλειά θα θεωρηθεί «προσόν» όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης, ακόμα κι αν υπολείπεστε σε κάτι άλλο.
Μάθετε τα πάντα για την εταιρεία
Πως θα «καλύψετε» τα κενά αν δεν ξέρετε σε ποια εταιρεία πηγαίνετε; Προϊόντα, υπηρεσίες, ακόμα και ο τελευταίος ισολογισμός είναι στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε. Το ενδιαφέρον σας για το brand και τη πολιτική της εταιρείας θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Έτσι, όταν έρθει η στιγμή μη διστάσετε να αναφέρετε πόσο επιτυχημένη ήταν μια από τις κινήσεις των τελευταίων μηνών. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, συχνά οι συνεντευξιαζόμενοι είναι πιο ενήμεροι για τα νέα της εταιρείας από τους ίδιους τους συνεντευξιαστές.
Βρείτε ποιοι δουλεύουν εκεί
Τα social media μας έχουν δώσει ένα μεγάλο «εργαλείο» στα χέρια. Μπορούμε εύκολα να βρούμε όποιον θέλουμε. Αναζητείστε εργαζόμενους από την εταιρεία που σας ενδιαφέρει και δείτε αν υπάρχει κάποιος «συνδετικός κρίκος» ώστε να ξεκινήσετε να μιλάτε. Ένας άνθρωπος εκ των έσω μπορεί να σας πει αν είναι απαραίτητο να πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις ή ποιο άλλο χαρακτηριστικό μπορείτε να τονίσετε.
Πείτε γιατί πρέπει να σας προσλάβουν
Ας πούμε τώρα πως έχετε φτάσει στη συνέντευξη. Όσο και να θέλετε να κρύψετε την απειρία σας σε κάποια κομμάτια, αυτό θα φανεί στη πορεία της συνέντευξης. Μη διστάσετε να το πείτε μόνοι σας, μπορείτε να τσαλακώσετε τον εαυτό σας αρκεί να έχετε ένα action plan. Μπορεί να μην ξέρετε να χειρίζεστε τέλεια το Java, πείτε όμως τι κάνετε για να καλύψετε αυτό το κενό. Έχετε ξεκινήσει μαθήματα; Διαβάζετε μόνοι σας; Αν σας λείπει κάτι, απλά τονίστε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σας κάνουν να ξεχωρίσουν. Οι εργοδότες δε ψάχνουν για τέλεια ρομπότ, αλλά για συναδέλφους.
Να θυμάστε πως οι άνθρωποι προσλαμβάνουν ανθρώπους. Ο συνδυασμός προσωπικότητας, συμπεριφοράς και εμπειρίας. Τα προγράμματα αξιολόγησης των βιογραφικών δεν μπορούν να «ανιχνεύσουν» τα δύο πρώτα. Οπότε φροντίστε να δείξετε με κάθε τρόπο γιατί η «έλλειψη εμπειρίας» δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας.