ΟΗΕ: «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου»
- 16/09/2013, 22:19
- SHARE
«Ομόφωνα και αντικειμενικά» ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Την τελική έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που διερεύνησαν την χρήση χημικών όπλων στη Συρία, παρουσίασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Η έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει «ομόφωνα και αντικειμενικά» πως έγινε χρήση του τοξικού αερίου σάριν κατά την επίθεση με πυραύλους στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση για τη Συρία «με βαριά καρδιά».
«Η αποστολή κατέληξε πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα σε σχετικά μεγάλη κλίμακα στην περιοχή Γούτα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. Η επίθεση κατέληξε σε πολλαπλά θύματα, ειδικά πολίτες. Οι επιζήσαντες ανέφεραν πως μετά την πυραυλική επίθεση ακολούθησε μία σειρά από συμπτώματα, μεταξύ αυτών και δύσπνοια, αίσθηση αποπροσανατολισμού, ενοχλήσεις στα μάτια, θολή όραση, ναυτία, εμετός, και γενικότερη αδυναμία. Πολλοί έχασαν τις αισθήσεις τους. Μέλη των πρώτων βοηθειών που έφτασαν πρώτοι στην περιοχή ανέφεραν πως είδαν μεγάλο αριθμό ατόμων στο έδαφος, εκ των οποίων πολλοί ήταν νεκροί ή αναίσθητοι», αναφέρει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.
Διαβάστε ακόμη: Αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία
«Έπειτα από ανάλυση, η αποστολή κατέληξε πως συνέλεξε ξεκάθαρες και πειστικές αποδείξεις πως πύραυλοι εδάφους-εδάφους εμπλουτισμένοι με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα σάριν, χρησιμοποιήθηκαν στα προάστια Έιν Τάρμα, Μοανταμίγια και Ζαμάλκα, στην περιοχή Γούτα της Δαμασκού», είπε ο κ. Μπαν. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανέλυσαν δείγματα αίματος, τριχών, ούρων και απομεινάρια από τους πυραύλους. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το 85% των δειγμάτων αίματος ήταν θετικά στο αέριο σάριν.
Η αποστολή του ΟΗΕ δεν κατάφερε να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της επίθεσης, η οποία διεξήχθη με μία παραλλαγή των πυραύλων Μ14 που εκτοξεύθηκαν από αδιευκρίνιστη περιοχή βορειοδυτικά της Γούτα.
«Πρόκειται για την πιο σημαντική επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων κατά πολιτών από την επίθεση του Σαντάμ Χουσέιν στην Χαλάμπτζα το 1988. Πιστεύω πως όλοι συμμερίζεστε την καταδίκη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να φέρει στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους», κατέληξε ο Γ. Γ. του ΟΗΕ.
Διαβάστε ακόμη: «Νίκη για τη Συρία» η διεθνής συμφωνία για τα χημικά όπλα
Ερωτηθείς για το ποιοί θεωρεί πως βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ο κ. Μπαν απάντησε: «Όλοι μας έχουμε τις σκέψεις μας, όμως άλλοι πρέπει να αποφασίσουν για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υπεύθυνοι».
Ωστόσο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, επικαλούμενη την υψηλή ποιότητα του αερίου σάριν και τον τύπο των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε πως, «Οι τεχνικές λεπτομέρειες καθιστούν σαφές ότι μόνο το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να διεξάγει τέτοιας μεγάλης κλίμακας επιθέσεις».
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά πως ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, Πάουλο Πινέιρο, δήλωσε πως η Επιτροπή διεξάγει από το 2011 έρευνα για 14 περιπτώσεις πιθανής χρήσης χημικών. Σύμφωνα με τον κ. Πινέιρο, «η Επιτροπή πιστεύει τόσο ο συριακός στρατός όσο και οι αντάρτες έχουν διεξάγει εγκλήματα πολέμου, αλλά μόνο το καθεστώς έχει διεξάγει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».