Η Samsung πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της

Η Samsung πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της

Ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός «γίγαντας» αναζητά τη νέα μεγάλη επιτυχία που θα βάλει την εταιρεία σε νέα τροχιά ανάπτυξης.

Του Τσαρλς Ράιλι

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου για τη Samsung είναι δυσχερή, αλλά και αναμενόμενα: Αυτή τη φορά, τα καθαρά κέρδη έπεσαν κατά 27% σε σχέση με το περασμένο έτος καθώς ο έντονος ανταγωνισμός συνέχισε να αποσαθρώνει τη δραστηριότητα της εταιρείας στο χώρο των smartphones. Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν εδώ και τρία συνεχόμενα τρίμηνα, μια τάση που έχει σπείρει τον προβληματισμό στον νοτιοκορεατικό «γίγαντα» των ηλεκτρονικών.

Υπήρξαν και κάποιες φωτεινές πτυχές: Η δραστηριότητα της εταιρείας στα smartphones επέδειξε κάποια σημάδια σταθεροποίησης, και οι πωλήσεις φύλλων ημιαγωγού διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Όμως, δεν χωράει αμφιβολία: η Samsung πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της.

Εδώ και χρόνια, η εταιρεία βασίστηκε στο τμήμα «έξυπνων» τηλεφώνων για να εξασφαλίσει μεγάλη κερδοφορία. Η Samsung ήλεγχε απόλυτα βασικές αγορές όπως η Κίνα, και τα τεράστια περιθώρια κέρδους βοήθησαν να μετατραπεί η εταιρεία σε μια από τις πιο μεγάλες και αναγνωρίσιμες τεχνολογικές μάρκες.

Όμως, ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά «έξυπνων» τηλεφώνων (τόσο των φτηνών όσο και των ακριβών) έχει αντιστρέψει τις τύχες της Samsung. Η εταιρεία πλέον είναι τρίτη στην Κίνα, πίσω απ’ την Apple και την Xiaomi (μια εταιρεία ηλικίας μόλις πέντε ετών). Οι αναλυτές δεν έχουν πολλές ελπίδες για επιστροφή της εταιρείας στην παλαιά κυριαρχία της.

Την ίδια στιγμή, η Samsung κάνει μια σημαντική κίνηση στην Ινδία, επιθυμώντας ένα μεγαλύτερο μερίδιο της τηλεφωνικής αγοράς χαμηλού κόστους.

Όμως, για να υπάρξει πραγματική αντιστροφή, η Samsung πρέπει να προσδιορίσει την επόμενη μεγάλη επιτυχία της. Σε συνθήκες μειούμενης ανάπτυξης και τεράστιας βάσης τζίρου, η Samsung χρειάζεται μια νέα μηχανή ανάπτυξης», έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο αναλυτής της Bernstein Researh, Μαρκ Νιούμαν.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτός ο «κινητήρας» ανάπτυξης δεν θα είναι ένα τηλέφωνο, αλλά θα προέλθει από κάποιον άλλο κλάδο της εταιρικής αυτοκρατορίας της Samsung. Ο Νιούμαν μιλά για τον κλάδο του ιατρικού εξοπλισμού – όπου η Samsung ήδη επενδύει μεγάλα ποσά – ως έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο.

Τα καλά νέα για τους υποστηρικτές της Samsung είναι ότι η εταιρεία έχει το μετασχηματισμό στα ίδια της τα κύτταρα. Ο Νιούμαν αναφέρει την «Πρωτοβουλία Νέας Διοίκησης» που προτάθηκε από ηγέτες της Samsung το 1993. Αντιδρώντας στις απειλές της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης, η νέα στρατηγική επέτρεψε στην εταιρεία να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Και, σύμφωνα με τον Νιούμαν, η Samsung πρέπει να βρει άλλη «μια στιγμή σαν εκείνη του 1993».

Κι αυτό το καθήκον μόνο εύκολο δεν είναι.