FT: Σκληρή στάση της ΕΚΤ – «Φρένο» στο αίτημα για έντοκα 10 δισ. ευρώ
- 03/02/2015, 22:20
- SHARE
«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στη στάση της κεντρικής τράπεζας» αναφέρουν αξιωματούχοι στην εφημερίδα.
«Φρένο» φέρεται να βάζει η ΕΚΤ στο σχέδιο Βαρουφάκη για το χρέος και στο αίτημα της Ελλάδας να αντλήσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ αντιστέκεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχομένως αφήνοντας την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα.
«Η τράπεζα δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο των 15 δισ. ευρώ στην έκδοση εντόκων κατά το αιτούμενο ποσό των 10 δισ. ευρώ», σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ», αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών. «Η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση».
Χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και η ΕΚΤ. Το αίτημα του κ Βαρουφάκη σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Pierre Moscovici στην συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.
Παράλληλα ο κος Βαρουφάκης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι έως και τον Ιούνιο ζητά το 1,9 δισ. ευρώ των επιστροφών κερδών ομολόγων που διακατέχουν κεντρικές τράπεζες (σημ. το σύνολο των εκκρεμών δόσεων της αξιολόγησης που έμεινε στην μέση είναι 7,2 δισ. ευρώ).
Μαζί με τα 10 δισ. ευρώ από έντοκα επιχειρεί έτσι να διασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κατά τη διάρκεια της «συμφωνίας-γέφυρας» που επιδιώκει την περίοδο Μάρτιος – Ιούνιος 2015 και η οποία προτείνεται να διαδεχτεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.