FT: Τι θα πει ο Σόιμπλε στον Βαρουφάκη
- 05/02/2015, 09:55
- SHARE
Σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών – Στην ίδια γραμμή ΕΚΤ και Γερμανία.
Την υποδοχή που θα κάνει ο Β. Σόιμπλε στον Γ. Βαρουφάκη, περιγράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Οπως αναφέρουν, θα έχει ιδιαίτερα σκληρή στάση και δεν θα συζητήσει καν το θέμα διαγραφής χρέους καθώς η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε την λαϊκή εντολή να παραμερίσει το μισητό μνημόνιο, θα έλθει αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα, με έναν αδιάλλακτο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αποφασισμένο να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της» αναφέρει το δημοσίευμα.
Η συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Βαρουφάκη και τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε αποτελεί την κορύφωση του αγώνα δρόμου που καταβάλλει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη για το σχέδιο ελάφρυνσης του δανειακού βάρους της χώρας.
«Ο Σόιμπλε όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο» αναφέρει η εφημερίδα.
Η αποφασιστική αντίδραση του Βερολίνου απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης: δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild έδειξε ότι το 68% των Γερμανών τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε διαγραφής ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις γερμανικές θέσεις, το Βερολίνο είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη: Δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει στα τέλη του μήνα και θα προτιμούσαν μια «τεχνική» παράταση τουλάχιστον, που θα δώσει και στις δύο πλευρές περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διάσωσης.
Ενώ στο Παρίσι και τη Ρώμη μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις, ο Σόιμπλε ζητεί μια ελληνική δέσμευση στην ισχύουσα διαδικασία, πριν ξεκινήσουν ουσιώδεις συνομιλίες.