«Επαγγελματίες» στο σπίτι
- 05/02/2015, 13:15
- SHARE
Πως να είστε παραγωγικοί ενώ δουλεύετε από το σπίτι σας.
Έχουμε γράψει αρκετές φορές για την εργασία από το σπίτι. Με την επικράτηση της χρήσης του υπολογιστή και του διαδικτύου, οι «τείχη» των γραφείων γκρεμίζονται και οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από όπου κι αν βρίσκονται.
Για να πετύχετε ακόμα και απ’ το σπίτι πρέπει να είστε πειθαρχημένοι και να έχετε διαρκώς ένα κίνητρο.
Πως θα το πετύχετε αυτό, όταν οι περισσότεροι πιστεύουν πως η εργασία από το σπίτι είναι συνώνυμο του περισσότερου ύπνου, της έλλειψης ξυπνητηριού και της «πιτζάμας»;
1. Ξεκινήστε κάθε μέρα σαν να πηγαίνετε στο γραφείο
Κοινώς βάλτε ξυπνητήρι, σηκωθείτε, κάντε ένα μπάνιο, φάτε πρωινό και ντυθείτε. Θέτοντας επαγγελματικά πρότυπα, θα νιώσετε κατ’ ευθείαν επαγγελματίες.
2. Φτιάξτε το δικό σας γραφείο
Αν δουλεύετε στο τραπέζι που μετά θα φάτε το μεσημεριανό σας σίγουρα δε θα νιώσετε ποτέ πως αυτό που κάνετε είναι η «πραγματική» σας δουλειά. Δημιουργήστε ένα χώρο όπου θα είναι το γραφείο σας και δε θα μπορεί να το χρησιμοποιεί κάποιος άλλος χωρίς την άδεια σας. Φτιάξτε τη δική σας γωνιά, με όλα τα απαραίτητα πράγματα και κρατήστε το καθαρό. Αυτό είναι το γραφείο σας, εκεί θα περνάτε τις ώρες που δουλεύετε και μετά θα πηγαίνετε σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού.
3. Ξεκινήστε μισή ώρα νωρίτερα
Αν δουλεύετε στις 9 μη σηκωθείτε 9 παρά 10. Ξεκινήστε στις 8.30 – σκεφτείτε πως αυτό το μισάωρο που θα «χάνατε» στη διαδρομή μπορείτε να τον κερδίσετε διαβάζοντας τα νέα και φτιάχνοντας το πρόγραμμά σας.
4. Δείτε σε τι είστε καλοί και φτιάξτε ένα πλάνο
Πρέπει να ξέρετε αρχικά ποια είναι τα ωράρια σας. Δουλέυετε καλύτερα το πρωί ή το απόγευμα; Αν έχετε περισσότερη ενέργεια το απόγευμα δε θα μπορέσετε ποτέ να αποδώσετε το πρωί – οπότε δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Έπειτα, κάντε ένα πλάνο και ξεκινήστε πρώτα με τις εργασίες που χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και προσοχή και αφήστε για πιο μετά τις δουλειές «ρουτίνας».
5. Ακολουθείστε το πρόγραμμα
Το να δουλεύει κανείς από το σπίτι σας δίνει την ελευθερία του χρόνου. Στη συνέχεια θα δείτε πως οι περισσότεροι δουλεύουν καλύτερα όταν έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να ακολουθήσουν και μια καθημερινή ρουτίνα, αλλιώς χάνουν τον έλεγχο. Θέστε ώρες μέσα στις οποίες πρέπει να έχετε ολοκληρώσει τις εργασίες σας και αποβάλτε την ιδέα πως έχετε «όλη την ημέρα μπροστά» σας.
6. Να είστε συνδεδεμένοι
Το γεγονός πως δουλεύετε μόνοι σας στο σπίτι δε σημαίνει πως πρέπει να είστε και μόνοι σας. Κρατήστε επαφή με τους συναδέλφους σας, χρησιμοποιείστε το Skype για να κάνετε meetings (μπορείτε ακόμα και να καθιερώσετε μια συνάντηση κάθε πρωί για να δείτε πως θα πάει η ημέρα) και το Google Talk για τα «μικροπράγματα».
7. «Κλείστε» την πόρτα
Το «γραφείο» σας δεν είναι κλειστό το βράδυ, ούτε το Σαββατοκύριακο – αλλά αυτό πρέπει να πιστεύετε. Μην ασχολείστε διαρκώς με τη δουλειά σας γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο στη προσωπική σας δουλειά. Βρείτε χόμπι και πράγματα που σας εκφράζουν και ασχοληθείτε με αυτά μετά το «σχόλασμα».