JP Morgan: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν θέμα ρευστότητας
- 05/02/2015, 13:25
- SHARE
Καθησυχαστική η αμερικανική τράπεζα – Πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, πτώση στο ΧΑ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα άντλησης ρευστότητας μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μη δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, καθώς αυτές θα χρηματοδοτούνται μέσω του μηχανισμού ELA, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Η τράπεζα εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης πρέπει να γίνει νωρίτερα από το τέλος Μαΐου.
Με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ, η JP Morgan τονίζει σε έκθεσή της ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα γίνεται πλέον από τον ELA, ενώ εκτιμά ότι ένα μικρότερο μέρος της θα γίνεται μέσω της ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάποιους τίτλους, όπως ομόλογα που πήραν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως ενέχυρο για απευθείας άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Αυτή η αλλαγή, σημειώνει η JP Morgan, θα έχει κάποια επίπτωση, επειδή η χρηματοδότηση από τον ELA είναι ακριβότερη (σ.σ.: το επιτόκιο είναι 1,55% αντί 0,05% που είναι το επιτόκιο της ΕΚΤ), αλλά η χρηματοδότηση θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη.
Με την απόφασή της η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να αφήσει χωρίς χρηματοδότηση τις τράπεζες, καθώς αυτό θα προκαλούσε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εάν ο δανεισμός μέσω του ELA γίνει τεράστιος, η JP Morgan εκτιμά ότι ένα ενδιάμεσο μέτρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, θα ήταν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.
Όσον αφορά στο αίτημα της κυβέρνησης για την έκδοση επιπλέον 10 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, που θα καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες της έως τον Μάιο, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα το δεχθεί, επειδή θα αποτελούσε νομισματική χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.
Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα
Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν, ενώ οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επιτρέπει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS έθεσε υπό αναθεώρηση το αξιόχρεο της Ελλάδας, αναφέροντας κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 10,38%. Αν και αυτή είναι χαμηλότερη από το 11,40%, επίπεδο στο οποίο είχε φθάσει την Δευτέρα, είναι σημαντικά υψηλότερη από το επίπεδο του 8,41% που είχε διαμορφωθεί την Παρασκευή πριν από τις εκλογές (23 Ιανουαρίου). Η τιμή των ομολόγων που λήγουν το 2025 και έχουν κουπόνι 2% μειώθηκε κατά 3,1% στο 57,86% της ονομαστικής αξίας τους. Οι αποδόσεις των 3ετών τίτλων αυξήθηκαν 149 μονάδες βάσης (1,49 ποσοστιαίες μονάδες) στο 17,81%.
Απώλειες και στο Χρηματιστήριο
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η αγορά υποχωρεί μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 17,47%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:35 διαμορφώνεται στις 803,05 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,31%.
Αρχικά υποχώρησε έως τα επίπεδα των 768,04 μονάδων όταν κατέγραφε πτώση έως και 9,43%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 54,625 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,00%.