Γιατί οι Κινέζες μέλλουσες μαμάδες θέλουν να γεννήσουν… αμερικανάκια;

Γιατί οι Κινέζες μέλλουσες μαμάδες θέλουν να γεννήσουν… αμερικανάκια;

Η νέα τάση που κατακλύζει την Κίνα έχει μια εξήγηση: το αμερικανικό διαβατήριο.

Για πολλές έγκυες, η λίστα των καθηκόντων τους πριν τη γέννα περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση του παιδικού κρεβατιού, την αγορά σαλιάρων και την προετοιμασία της τσάντας με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο. Όμως, για έναν αυξανόμενο αριθμό εγκύων Κινέζων, όπως αναφέρει το CNN Money, η λίστα περιλαμβάνει και την αγορά εισιτηρίου για τις ΗΠΑ.

Η Φελίτσια Χε, 27 ετών, ξόδεψε δεκάδες χιλιάδες δολάρια και σχεδίασε επιμελώς το ταξίδι της προτού μπει σ’ ένα αεροπλάνο για την Καλιφόρνια, για να γεννήσει εκεί.

«Ξεκίνησα να προετοιμάζομαι για το ταξίδι μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνη μου», θυμάται. «Ζήτησα από φίλες μου που είχαν γεννήσει στις ΗΠΑ να μου συστήσουν ένα γιατρό. Στη συνέχεια, βρήκα ένα μέρος για να μείνω, και αγόρασα το αεροπορικό μου εισιτήριο».

Οι Κινέζες μέλλουσες μαμάδες κάνουν… ουρές για να γεννήσουν στις ΗΠΑ. Ο λόγος; Η νομοθεσία που δίνει την αμερικανική υπηκοότητα σε κάθε άνθρωπο που γεννιέται στην επικράτεια των ΗΠΑ. Έτσι, έχει αναδυθεί μια ολόκληρη βιομηχανία «μαιευτικού τουρισμού» – μόνο το 2012, περίπου 10.000 Κινέζες γέννησαν στις ΗΠΑ, αριθμός υπερδιπλάσιος από τις 4.200 που ήταν το 2008.

Πολλές οικογένειες θέλουν ένα… αμερικανάκι επειδή ένα ξένο διαβατήριο μπορεί να αναδειχθεί σε εργαλείο εξόδου από την Κίνα, σε περίπτωση π.χ. που η οικογένεια ανησυχεί για την περιβαλλοντική μόλυνση ή την ασφάλεια τροφίμων στη χώρα. Επίσης, η εκστρατεία κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει ο Πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ προσφέρει σε πολλούς πλούσιους Κινέζους άλλον ένα λόγο να θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Αν τα πράγματα γίνουν οικονομικά ή πολιτικά επισφαλή στη χώρα καταγωγής τους, τα παιδιά έχουν ένα άλλο μέρος να πάνε» λέει η Λέτι Βολπ, καθηγήτρια δικαίου στο Μπέρκλεϊ. «Και μόλις γίνουν 21 ετών, τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να υποστηρίξουν τους γονείς τους».

Η επιθυμία να φύγουν από την Κίνα συναντάται κυρίως στις πλούσιες οικογένειες. Σχεδόν τα 2/3 των Κινέζων με πάνω από 10 εκατομμύρια γουάν (1,6 εκατομμύρια δολάρια) καταθέσεις στην τράπεζα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το περιοδικό Hurun Report.

Για την Χε, που γέννησε πέρυσι, ένα αμερικάνικο διαβατήριο για το μωρό της σημαίνει πρόσβαση σε ευκαιρίες καλύτερης εκπαίδευσης. Η ξένη υπηκοότητα ανοίγει τις πόρτες στα διεθνή σχολεία του Πεκίνου, καθώς και στη μετέπειτα πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Για άλλους, όπως η Μιαό, η γέννα στις ΗΠΑ είναι και ένας τρόπος παράκαμψης της πολιτικής του ενός παιδιού που έχει θεσπίσει η Κίνα. Και όπως και η Χε, σκοπεύει να στείλει την κόρη της να σπουδάσει στις ΗΠΑ, ίσως κι από το δημοτικό ακόμα.

Για να διευκολυνθεί με τη διαδικασία, η Μιαό στράφηκε σε ένα πρακτορείο που τη βοήθησε να νοικιάσει σπίτι στο Λος Άντζελες, σε μια γειτονιά ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στις έγκυες Κινέζες.

Στις ιστοσελίδες αυτών των πρακτορείων βρίσκει κανείς πακέτα μαιευτικού τουρισμού σε «ξενοδοχεία μητρότητας», που περιλαμβάνουν πολυτελή διαμονή, γεύματα, οδηγό, ραντεβού με το γιατρό, και πολλά άλλα. Επίσης, δίδονται οδηγίες για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ένα αμερικανικό διαβατήριο για το νεογέννητο, καθώς και το πού πρέπει να κάνει αίτηση η μέλλουσα μαμά για την έκδοση βίζας.

Ο μαιευτικός τουρισμός έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που το μέλος του Κογκρέσου Γκρεγκόριο Σάμπλαν έχει ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση για τη θέσπιση ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η έλευση Κινέζων εγκύων.