Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας
- 15/02/2015, 11:30
- SHARE
Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης με τους εταίρους, αλλά η λύση δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
Χαμηλά είναι ο πήχης για συμφωνία στο Eurogroup τη Δευτέρα, καθώς υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. Ο πρωθυπουργός με δήλωσή του στον κυριακάτικο Τύπο– διαμηνύει ότι υπάρχουν μεν βήματα προσέγγισης με τους εταίρους, αλλά η λύση δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών και από σήμερα εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών θα ασχοληθούν με τη σύνταξη των ισότιμων κειμένων, που η κάθε πλευρά θα φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα. Στόχος των δύο κειμένων είναι να εντοπιστούν τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», τρία είναι τα ευαίσθητα σημεία, στα οποία καταγράφεται διαφωνία, και μάλιστα οι δανειστές κρατούν ανελαστική στάση:
– Οι αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο
– Οι ιδιωτικοποιήσεις, που θα πρέπει να επανεξεταστούν μια προς μία.
– Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα
Τα σημεία, στα οποία καταγράφεται συμφωνία, είναι:
– Η φοροδιαφυγή
– Η καταπολέμηση της διαφθοράς
– Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος
«Λίγες οι ελπίδες για συμφωνία»
Οι ελπίδες για μία συμφωνία Αθήνας – δανειστών τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι λίγες δηλώνει στην Καθημερινή ευρωπαίος αξιωματούχος . Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη, δηλώνουν από την πλευρά τους και πήγες του ΔΝΤ. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα εκτιμούν ότι πιθανότατα η λύση θα δοθεί σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που μπορεί να γίνει ακόμα και την προσεχή Παρασκευή, καθώς υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση όλων των πλευρών για συμφωνία.
Για ενδεχόμενο ακόμη και μιας νέας Συνόδου Κορυφής μόνο για την Ελλάδα μίλησε το Σάββατο το πρωί ο υπουργός Επικράτειας Αλέκος Φλαμπουράρης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση πιστεύει πάντως, είπε ο κύριος Φλαμπουράρης στο Mega, πως στην Σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα η συμφωνία θα κλείσει κατά 99,9%. Δήλωσε επίσης ότι το 1,5% στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει σχεδόν γίνει αποδεκτό από τους εταίρους.
Σε επικοινωνία που είχε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Aμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος στήριξης που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την κρίση.
Λαφαζάνης: Ρήξη μόνο… με γερμανική ευθύνη
«Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε “καλό” και “κακό”. Διότι έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμά μας.
Αυτό, όμως, που διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» σημειώνει.
Σε ερώτηση περί του αν υπάρχει θέμα ρήξης με τους εταίρους μας, ο υπουργός απαντά: «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.
Τότε, οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. Δεν εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο για τη Γερμανία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης, γιατί, πέραν των πολλών άλλων, θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις… Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας».
Διαβάστε ακόμη:
Βαρουφάκης: Λύση «έστω και στο και 5’»
«Παρελθόν» το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα προβλέπουν οι Financial Times