Αποκαλυπτική έκθεση: Πόσο θα έχαναν οι εταίροι μας σε περίπτωση Grexit
- 17/02/2015, 12:42
- SHARE
H Barclays επισημαίνει τις οικονομικές συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας επισημαίνουν ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος Grexit, ενώ και η πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας άνω του 50%. Για να αποφύγει η Ελλάδα, τόσο τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όσο και εκείνον εξόδου της από την Ευρωζώνη χρειάζεται άμεσα νέα οικονομική βοήθεια, επισημαίνει η Barclays.
Σύμφωνα με την τράπεζα, μόνο για το 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Ακόμη κι αν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν ισχυρά κίνητρα και σοβαρούς λόγους να επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας, οι κίνδυνοι παραμένουν.
Ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από ένα πιθανό Grexit έχει μειωθεί, αφού πλέον η έκθεση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά.
Τι χάνουν οι εταίροι μας
Σε περίπτωση Grexit, μόνο για την Ιταλία (η οποία καλύπτει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ), το ύψος των ζημιών διαμορφώνεται στα 61,2 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3,8% του ιταλικού ΑΕΠ.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit αγγίζει τα 92 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 70 δισ. ευρώ. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα.
Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση παραμονής στο ευρώ το χρέος θα μειωθεί από το 175% που είναι τώρα στο 120% το 2020, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πάγωμα των τόκων για τα επόμενα 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 155% το 2020, για να διαμορφωθεί στο 123% το 2030.
Ρέγκλινγκ: Ακριβή λύση το Grexit
Για τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου Grexit προειδοποίησε ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ με αφορμή το σενάριο που δημοσίευσε το Spiegel– για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μετά και της Κύπρου, λόγω της στενής οικονομικής σύνδεσης των δύο χωρών.
Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ στο γερμανικό περιοδικό, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις πιθανές λύσεις, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία και για τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης.
Στο σχετικό δημοσίευμα το Spiegel επικαλείται εμπειρογνώμονες του Eurogroup, σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος Ελλάδας και Κύπρου από το ευρώ θα ήταν για την υπόλοιπη Ευρωζώνη διαχειρίσιμη.
«Το πιθανότερο όμως είναι ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, η Κύπρος θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια», συμπληρώνει.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ελλάδα ως κριτής του μέλλοντος της Ευρώπης
Πόσο θα κόστιζε ένα «Grexit» στη γερμανική οικονομία;
Bloomberg: Ντόμινο αποχωρήσεων σε περίπτωση Grexit
«Τι θα συνέβαινε στις επιχειρήσεις αν η Ελλάδα γύριζε στη δραχμή»