Διαπραγματεύσεις σε ασφυκτικά πλαίσια για την Ελλάδα

Διαπραγματεύσεις σε ασφυκτικά πλαίσια για την Ελλάδα

Ρευστότητα με το σταγονόμετρο από την ΕΚΤ και μειωμένα ταμειακά διαθέσιμα – Oρόσημο η Παρασκευή.

Μπορεί το ΔΣ της ΕΚΤ να ενέκρινε χθες την ανανέωση του ELA, ωστόσο η κίνηση αυτή κρύβει πολλά μηνύματα. Η κεντρική τράπεζα, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μην τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των ελληνικών τραπεζών, όμως ακολουθεί την τακτική του «μαρτυρίου της σταγόνας».

Έτσι, μετά την προηγούμενη αύξηση του ορίου με τηλεδιάσκεψη κατά περίπου 5,5 δισ. ευρώ, όταν το αίτημα ήταν για περίπου 10 δισ. ευρώ, κινήθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για δεύτερη φορά.

Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα 10 δισ. ευρώ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή να αυξηθεί το όριο του ELA από τα 65 δισ. ευρώ στα 75 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, εγκρίθηκαν μόλις 3,5 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να ανεβαίνει στα 68,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, πηγές του ευρωσυστήματος δηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, συμπληρώνοντας πως εάν χρειαστεί να αυξηθεί το ποσό νωρίτερα από το δεκαπενθήμερο, αυτό μπορεί να γίνει και με τηλεδιάσκεψη.

Η κατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζες είναι υπό αυστηρή εποπτεία σε καθημερινή βάση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εκροές καταθέσεων, λόγω της αβεβαιότητας για το κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την Τρίτη και την Τετάρτη οι καταθέτες «σήκωσαν» 1,5 δισ. ευρώ από τα τραπεζικά καταστήματα.

Τραπεζικές πηγές φοβούνται ότι η ίδια εικόνα θα συνεχιστεί έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ εκτιμούν ότι το ορόσημο θα είναι η Παρασκευή, ημέρα που -κατά πάσα πιθανότητα- θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup για να αποφασίσει για την τύχη της Ελλάδας.

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εγκριθεί από το EWG το ελληνικό αίτημα, ώστε να αποφασιστεί στη συνέχεια η σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η κατάσταση δυσκολεύει πολύ, καθώς δεν μπορούν να προβλεφθούν οι αντιδράσεις των καταθετών από την Τρίτη (η Δευτέρα είναι αργία).

Κρίσιμο ερώτημα παραμένει και η αντοχή των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, με τους πιο απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι αυτά εξαντλούνται στα τέλη του μήνα, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι τα όρια αντοχής φθάνουν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: 

«Τα χρήματα τελειώνουν για την Ελλάδα τέλη Μαρτίου»