Ποιοι «βλέπουν» συμφωνία Ελλάδας – δανειστών;

Ποιοι «βλέπουν» συμφωνία Ελλάδας – δανειστών;

Θα καταφέρει να έρθει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους τελικά;

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την Ευρωζώνη θα πρέπει να εργασθούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τους όρους της παράτασης του προγράμματος στήριξης, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος από την Αθήνα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκάλεσε για αύριο το συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν με μία τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της παραμένουν σημαντικές, σημειώνει ωστόσο το δημοσίευμα.

Το ελληνικό αίτημα προτείνει να «προχωρήσουμε από κοινού σε μία επιτυχή ολοκλήρωση της παρούσας συμφωνίας», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης που το έχει δει, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πολύ κακό για αρχή». Ωστόσο, το αίτημα αφήνει «ακόμη κάποια απόσταση» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία και οι άλλες πιο σκληρές χώρες – μέλη της Ευρωζώνης θα θέλουν πιθανόν, σημειώνει το δημοσίευμα, περισσότερες λεπτομέρειες από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προτού συμφωνήσουν για την παράταση του προγράμματος. Για παράδειγμα, η επιστολή δεν αναφέρει ποιος θα είναι ο στόχος της Ελλάδα όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, δήλωσε αξιωματούχος.

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – δανειστών προβλέπει ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, Γουίλμπουρ Ρος

Οι προϋποθέσεις της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της «θα αποτελέσουν σημεία κλειδιά», δήλωσε ο επενδυτής και μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος.

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο «Bloomberg», ο κ. Ρος δήλωσε σε σχέση με την Ελλάδα ότι «χρειάζεται να γίνει ένας συμβιβασμός».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Ρος εκτίμησε ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα.

Η είδηση για επικείμενη συμφωνία είναι θετική, είπε, καθώς αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα, ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την κατάληξη του ζητήματος.

Ο κ. Ρος επέκρινε το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις φαίνεται να γίνονται στα ΜΜΕ, αντί στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων.

«Αν είπες αμέτρητες φορές δημόσια πως δεν θα κάνεις κάποια πράγματα τότε είναι πολύ δύσκολο μετά να συμφωνήσεις να τα κάνεις», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το ύψος του χρέους και ο χρόνος αποπληρωμής δεν αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα στο θέμα της Ελλάδας.

Τα σημεία κλειδιά, όπως είπε, θα είναι «οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τη συμφωνία, τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό, την επαναπρόσληψη εργαζομένων, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό πλεόνασμα στο οποίο δεσμεύτηκε η Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, ο αμερικανός επενδυτής σημείωσε ότι από τη μια υπάρχει η Ιρλανδία η οποία έχει ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα διάσωσης της που ήταν εξίσου σκληρό με της Ελλάδας και από την άλλη χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία οι οποίες αναμένουν να δουν μέχρι που μπορεί φτάσει η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, είπε, η Άνγκελα Μέρκελ έχει απέναντι της τόσο τους ευρωπαίους εταίρους όσο και τα θέματα που επικρατούν στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενώ από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει την τρόικα και το πρόγραμμα διάσωσης, διερωτώμενος μέχρι που μπορούν να φτάσουν.