«Τσίπρας ή Πούτιν»: Ποιος είναι πιο επικίνδυνος για τη Γερμανία;

«Τσίπρας ή Πούτιν»: Ποιος είναι πιο επικίνδυνος για τη Γερμανία;

Με το ερώτημα αν οι Έλληνες ή οι Ρώσοι είναι πιο επικίνδυνοι για τη Γερμανία τιτλοφορεί δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η Ευρώπη ζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς δύο ηγέτες εκφράζουν επιθετικά τη δύναμή τους. Στην ουκρανική κρίση τα τεθωρακισμένα του Βλαντιμίρ Πούτιν επελαύνουν και πυροβολούν. Από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταργήσει όλες τις συμβάσεις της ευρωζώνης. Το πρωί της Πέμπτης η Ελλάδα απέστειλε αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης με την Ευρώπη. Ένας πόλεμος και μία οικονομική κρίση. Πούτιν ή Τσίπρας; Ποιος είναι πιο επικίνδυνος για μας;», διερωτάται στην εισαγωγή του άρθρου της η εφημερίδα Bild.

Το δημοσίευμα ξεκινά με την αναφορά των παραμέτρων επικινδυνότητας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι συνέβη τις τελευταίες 24ώρες
Οι ρωσόφωνοι, παρά την κατάπαυση του πυρός, έχουν καταλάβει την πόλη Ντεμπάλτσεβε της Ανατολικής Ουκρανίας και έχουν περικυκλώσει 8.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο διέταξε χθες την ομαλή απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων. Επίσης, συγκάλεσε συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας για μία προσπάθεια ειρήνευσης. Το καλύτερο θα ήταν ο σχηματισμός μίας αποστολής επιτηρητών από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Αλλά η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

Τι θέλει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να αποτρέψει τους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Δύση και να ενισχύσει την επιρροή του. Στόχος του: να θέσει υπό τον έλεγχό του ανατολική Ουκρανία, ώστε να δημιουργήσει μία χερσαία σύνδεση από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία και την Υπερδνειστερία. Αυτό που τον καθιστά τόσο επικίνδυνο, είναι ότι ο Πούτιν είναι κυρίαρχος των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας. Πολλές χώρες της Ευρώπης εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό του αέριο.

Η χειρότερη περίπτωση
Η ουκρανική Κρίση μπορεί να οδηγήσει το ΝΑΤΟ -και συνάμα την Ευρώπη- σε έναν μεγάλο πόλεμο. Το σενάριο: Οι αυτονομιστές σπάνε οριστικά την κατάπαυση του πυρός. Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται με τη στήριξη των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τον Πούτιν για να προελάσουν τα στρατεύματά του στην Ουκρανία.

Και έρχεται η ώρα του Αλέξη Τσίπρα για τη Bild…

Τι έγινε τις τελευταίες 24 ώρες
Ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλαν αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, η οποία έφτασε στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης. Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν για να συζητήσουν επί του αιτήματος αυτού. Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να τυπώσει νέο χρήμα: Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες το βράδυ να δώσει ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες της Αθήνας με 3,3 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 68,3 δισ. ευρώ.

Τι θέλει ο Τσίπρας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που μετρά τρεις εβδομάδες στην εξουσία, θέλει να χαλαρώσει η σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί στη χώρα του. Ταυτόχρονα καλεί για μία ελάφρυνση χρέους και σχεδιάζει κοινωνικές παροχές. Επίσης, ζητά πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ.

Τι τον κάνει τόσο επικίνδυνο
Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν στηρίξει Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια με περίπου 250 δισ. ευρώ. Αν ο Τσίπρας καταργήσει αυτές τις συμβάσεις μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα χαθεί. Τι θα σημάνει για τη Γερμανία; Απώλειες 70 δισ. ευρώ. Η στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην Ευρώπη μπορεί να παρακινήσει και άλλες χώρες όπως Ισπανία και Ιταλία, να πουν «όχι» στο μέτρα λιτότητας των Βρυξελλών γυρνώντας την πλάτη στις δεσμεύσεις που έχουν απέναντι στην Ε.Ε.

Τι μπορεί να συμβεί στη χειρότερη περίπτωση
Οι Έλληνες μπορεί να εγκαταλείψουν το ευρώ και να ξαναγυρίσουν στη δραχμή. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» στην ευρωζώνη, καθώς οι χώρες και οι τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι ειδικοί κατευνάζουν τον πανικό, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για μία έξοδο της Ελλάδας.